MyFeed Personalized Content
Od 8 mesecih
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Vaš vodnik v 5 korakih za ekološko nakupovanje

S prihodom otroka na ta svet lahko novi starši razmišljajo o prihodnosti planeta in o tem, kako lahko zmanjšajo njihov vpliv za prihodnje generacije. Tukaj je pet načinov, kako nekatere mame nakupujejo in jedo bolj zavestno, da bi podprle svetovne vire in okolje. 

3 preberi Oct 4, 2022

1. Kupujte pri lokalnih dobaviteljih 

Nakupovanje na kmečki tržnici ali kmetiji je lahko koristno, saj kupujete od tistih, ki so pridelali vaše pridelke ali gojili vaše meso. Mame, ki kupujejo pri dobaviteljih, ki jih poznajo in jim zaupajo v lokalnem okolju, so pomirjene, da lahko izsledijo pot, ki jo je njihova hrana prehodila od kmetije do vilic. Všeč jim je tudi, da prispevajo k podpiranju lokalnega gospodarstva in zmanjšanju emisij ogljika pri prevozu hrane iz oddaljenih držav. 

2. Izberite ekološko, kjer je mogoče 

Nekatere mame raje kupujejo ekološke pridelke za dojenčke, ker metode ekološkega kmetovanja uporabljajo manj pesticidov in imajo višje standarde dobrega počutja živali kot konvencionalno kmetovanje. Ekološki kmetje vedno uporabljajo kolobarjenje, da bi poskušali naravno ohraniti hranila v tleh. Mnogi starši, ki kupujejo ekološko pridelano hrano, verjamejo, da te metode kmetovanja pozitivno vplivajo na hranilno vrednost in okus sadja in zelenjave, ki jih jedo njihovi dojenčki. 

Mamice, ki kupujejo ekološko pridelano hrano za dojenčke, so lahko mirne zaradi zelo strogih postopkov, ki jih upoštevajo nekateri proizvajalci otroške hrane. Ti zagotavljajo kakovost in varnost svojih izdelkov, saj so njihova živila podvržena do 100 ločenim pregledom. Njihovi izdelki so narejeni tudi brez konzervansov, ojačevalcev okusa, kemičnih barvil ter z omejenim dodajanjem sladkorja in soli. 

3. Razumite oznake 

Dobro počutje živali postaja vse večja skrb za nekatere mame. Če se bolje seznanite z oznakami živil, je v trgovini z živili vse lažje sprejemati okolju prijaznejšo izbiro. Pogosto je mogoče iskati oznake, ki poudarjajo standarde dobrega počutja živali in živila, ki so certificirana kot ekološka ali trajnostna. Oznake se med državami zelo razlikujejo, zato poskusite raziskati uradne kode, oznake in standarde svoje države, da boste vedeli, na kaj morate biti pozorni pri nakupovanju. 

4. Nakupujte v sezoni 

Vse več mam začenja ugotavljati, katero sadje in zelenjava se prideluje in pobira v katerem letnem času na njihovem lokalnem območju, in nakupuje, da bi to kar najbolje izkoristili v sezoni. Poleg zmanjšanja emisij ogljika, potrebnih za prevoz zunaj sezonske zelenjave, pridelane daleč, so tudi sezonski pridelki po navadi cenejši in so bolj sveži. 

5. Sprehodite se do trgovin in s seboj prinesite vrečko 

Mame, ki želijo biti bolj aktivne, se pogosto odločijo za sprehod na tržnico ali trgovine, namesto da bi uporabile avto ali skočile na avtobus. Šteje se za zdravo telesno dejavnost zanje in njihovega otroka in je okolju najbolj prijazna oblika prevoza, ki jo imamo! Druga preprosta ekološka zamenjava je, da med nakupovanjem s seboj vzamete svoje vrečke – pa naj gre za ponovno uporabo plastičnih vrečk ali nakupovalne košare ali platnene vrečke. To je preprost način za zmanjšanje količine plastike, ki jo uporabljate. 

Koliko ste eko nakupovalec? Majhne spremembe imajo velik vpliv, zato zakaj ne bi poskusili enega od teh nasvetov naslednjič, ko se boste odpravili kupovat hrano za svojo družino. 

Viri 

Mie A, Andersen HR, Gunnarsson S et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 2017; 16(1):111 doi:10.1186/s12940-017-0315-4  

Reganold JP, Wachter JM. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat Plants 2016; 2:doi:10.1038/nplants.2015.221  

https://www.ifoam.bio/en/our-library/organic-basics (Accessed April 9 2018) 

Zadnja sprememba: april 2018 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?