MyFeed Personalized Content
Od 6 mesecih
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Načrtovalec dejavnosti vašega 6-8-mesečnega otroka

Igranje z vašim dojenčkom ni le zabavno, temveč mu tudi pomaga razviti veščine, ki jih lahko nadgradi za aktivno otroštvo. Torej, izklopite televizijo, odložite mobilni telefon in pozabite na vsakodnevna opravila – čas je za interakcijo in uživanje v posebnem času s svojim otrokom! 

3 preberi Sept 7, 2022

Vsak otrok se razvija na svoj edinstveni način. Vedno se prepričajte, da ima vaš otrok moč in razvojne sposobnosti za dejavnosti, ki jih izberete. Preizkusite teh pet iger za začetek ...

Načrtovalec dejavnosti vašega 6-8-mesečnega otroka

1. Meni, tebi…

Kaj? Valjanje žoge naprej in nazaj
Kako? Če vaš dojenček lahko sedi brez opore, sedite nasproti njemu s svojimi nogami in njegovimi v obliki črke »V«. Zakotalite mehko žogo proti njemu in ga spodbudite, da jo zgrabi. Ko ugotovi, kako jo zgrabiti, ga prosite, naj jo zakotali nazaj proti vam.
Zakaj? Vadi sedenje brez podpore (veščina, ki jo mnogi dojenčki lahko obvladajo med sedmimi in devetimi meseci). Prav tako gradi moč telesa, kot tudi spodbuja koordinacijo rok v oči.

Načrtovalec dejavnosti vašega 6-8-mesečnega otroka

2. Ploskajte v ritmu

Kaj? Klasično ploskanje ob glasbi
Kako? Začnite tako, da sedite neposredno pred otroka (ali ga podpirajte, dokler ne postane dovolj močan, da lahko sedi sam) in ploskajte z rokami. Če vas ne kopira, ga nežno primite za roke in mu pokažite, kako ploskati. Nato ga primite za roke in z njimi ploskajte ob svoje, pri tem pa zapojte pesem s taktom. Ni pomembno, kaj pojete – klasiko iz otroštva, sodobno pop glasbo ali spontano izmišljena besedila – dokler obstaja ritem.
Zakaj? Pomaga izboljšati koordinacijo in dojenčki imajo radi glasbo in ritem. Ena nedavna znanstvena študija je pokazala, da se dojenčki že od malih nog fizično odzivajo na glasbo in ritmične zvoke.

Načrtovalec dejavnosti vašega 6-8-mesečnega otroka

3. Poglej, kdo stoji!

Kaj? Skakanje otroka v stoječem položaju
Kako? Medtem ko sedite na stolu ali kavču, otroka trdno držite pod rokami in ga postavite na kolena (po potrebi podprite glavo). Naj nežno poskakuje ali počepne gor in dol, da bo lahko začutil, kako je podpreti svojo težo na nogah.
Zakaj? Med sedmim in devetim mesecem lahko mnogi dojenčki prenašajo težo skozi stopala, če jih podpirajo v stoječem položaju. To mu pomaga pridobiti moč v nogah, ko se nauči vleči, da stoji in začne hoditi.

Načrtovalec dejavnosti vašega 6-8-mesečnega otroka

4. Zadeti tarčo

Kaj? Metanje/zlaganje igrač v škatlo in nato praznjenje
Kako? Vzemite prazno plastično škatlo ali vedro in jo postavite na tla. Sedite s svojim malčkom na majhni razdalji od njega (z oporo za otroka, če je treba), s kupom mehkih igrač poleg vas obeh. Vzemite igračo in jo vrzite v škatlo ter tako svojega malčka spodbudite k temu. Ko bo škatla polna, bo z veseljem vzel vse igrače in začel znova.
Zakaj? Kopiranje gibov pomaga pri razvoju motoričnih sposobnosti in aktivira vašega malčka. Ta dejavnost pomaga vašemu otroku tudi izboljšati njegovo sposobnost, da sega po igračah iz sedečega položaja.

Načrtovalec dejavnosti vašega 6-8-mesečnega otroka

5. Opica vidi, opica naredi 

Kaj? Kopiranje dejanj
Kako? Položite otroka na hrbet in ga spodbujajte, naj naredi to, kar počnete vi: mahajte z rokami, zmajajte z glavo ali delajte smešne obraze. Pohvalite ga, ko vas kopira, in ponovite dejanje nazaj na bolj pretiran način.
Zakaj? Lahko pomaga krepiti mišice in koordinacijo.


Obljubite se, da boste igrali (in prenesite naprej!)

Ste pripravljeni na izziv? Zdaj, ko ste prebrali o pomembnosti dejavnosti in igranja z otrokom, poskusite sprejeti obljubo, da boste izklopili zaslone in v naslednjih petih dneh preizkusili teh pet iger. Naj bo aktiven čas s svojim dojenčkom del vsakega dneva! Ko vam uspe, izzovite pet prijateljev, da prevzamejo enako obljubo in jo vsak prenese na drugih pet prijateljev. Če se to ponovi 10-krat, boste izzvali več kot dvakrat celotno prebivalstvo Avstralije, da se več časa igra s svojimi dojenčki.

Viri

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Developmental-Milestones-7-Months.aspx (Accessed December 18, 2017)

Zentner M. Eerola T. Rhythmic engagement with music in infancy. Proc Natl Acad Sci U S A 2010; 107(13); 5768-73.

AustraliaCensus2016.pdf

Zadnja sprememba: november 2017
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?