MyFeed Personalized Content
Od 6 mesecih
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Kaj je treba in česa ne storiti pri odzivnem hranjenju

Načini, kako hranite svojega otroka, so enako pomembni kot s čim ga hranite. Ugotovite, na kaj morate biti pozorni in kaj storiti, ko vaš dojenček začne jesti dopolnilno hrano. Preverite, koliko od naslednjih pristopov odzivnega hranjenja uporabljate vsak dan pri svojem otroku.

6 preberi Sept 7, 2022

Nahranite svojega otroka, ko je lačen 

Poiščite znake, da ga hrana zanima, na primer, ko odpre usta in se nagne k žlici, ki jo ponujate.

 

Ne nadaljujte, ko je poln

Odložite žlico, ko vam pokaže znake, da je sit – to pomaga spodbujati dobre prehranjevalne navade. Lahko vam pove, da je sit, tako da zapre usta, obrne glavo ali ga zlahka zamotijo druge stvari.


Bodite pozorni, če se samo igra

Dojenčki stvari raziskujejo z usti. Če si samo iz radovednosti da žlico v usta, kot to počne z igračami, je časa hranjenja za zdaj verjetno konec. Pustite mu, da se igra z žlico, vendar pospravite hrano.


Ne silite ga, da konča skledo

Večina dojenčkov lahko uravnava svoje hranjenje, zato ga ne silite, da konča obrok, če je izgubil zanimanje.


Vsako žlico napolnite s hrano, polno hranil

Otroški trebuščki so v primerjavi z našimi majhni, zato poskrbite za vsak zalogaj, tako da ponudite hrano, polno hranil. Pri šestih do osmih mesecih starosti le približno ena tretjina (približno 200 kalorij) vaše dojenčkove prehrane prihaja iz dopolnilne hrane, ostalo pa materino mleko. Vsaka žlica bi morala biti korak k učenju zdravih prehranjevalnih navad, z obroki ali prigrizki iz pretlačenega sadja, zelenjave, mesa in žit. Potreba vašega otroka po železu je zdaj še posebej pomembna. Ena nedavna publikacija je pokazala, da so bili otroški žitni kosmiči del prehrane 75 % otrok, starih od šest do devet mesecev, ki so jih preučevali v Združenih državah. Otroški žitni kosmiči so bili največji vir železa v njihovi prehrani.


Ne dodajajte sladkorja ali soli

Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da dodani sladkorji (sladkorji, ki jih doda med proizvodnjo, kuhar ali vi), in sladkorji, ki jih naravno najdemo v sirupih, sadnih sokovih in koncentratih sadnih sokov, ne predstavljajo več kot 10 % kalorij vašega otroka iz dopolnilne hrane. Ko kupujete, preverite etiketo. Ponudite zdrav izbor, ki vsebuje pomembna hranila. Za 'sladko' hrano in sladkane pijače ni prostora.


Ponudite zdravo hrano ob rednem času

Ponudite zdravo hrano ob rednih obrokih in prigrizkih, otroku pa pustite, da se odloči, koliko, če sploh, bo pojedel. Dokler mu dajete nekaj uravnoteženih izbir, vam ni treba skrbeti. Sčasoma se bo uveljavil v vzorcu rednih dnevnih obrokov in prigrizkov.


Ne skrbite, če poje samo žlico ali dve

Ko vaš dojenček začne jesti dopolnilno hrano, bo morda želel le majhno količino naenkrat. Še vedno prejema večino svojih kalorij iz materinega mleka. In potrebuje čas, da se nauči jesti z žlico! Ne pritiskajte nanj, naj poje več. Povsem normalno je, da se apetit vašega otroka spreminja iz dneva v dan. Sprostite se in pojdite z njim. »Pritiskanje na otroka, naj jedo, je bilo povezano z manjšim vnosom zdrave hrane in splošno obremenjenostjo s hrano,« pojasnjuje Lisa Fries, doktorica znanosti, vedenjska znanstvenica v raziskovalnem centru Nestlé v Švici. »Ta pritisk lahko povzroči stresne obroke za vašega otroka in lahko ustvari negativne povezave s hrano, ki jo ponujate. Če je čas obrokov sproščen, povečate možnosti, da bo naslednjič znova poskusil hrano."


Nežno vztrajajte pri novih živilih

Še naprej uvajajte raznovrstno sadje, zelenjavo, fižol, meso in žita, tudi če ne dobite vsakič pozitivnega odziva. Dojenčki se rodijo s prednostjo sladkih okusov, vendar to ne pomeni, da je hrana sladkega okusa edina hrana, v kateri bodo uživali.


Ne ustavite se po enem ali dveh poskusih

Vaš dojenček bo morda potreboval več 'poskusov' (kar osem poskusov, ponujenih ob različnih obrokih in ob različnih dnevih) nove hrane, ko se nauči sprejemati in mu je všeč okus, zato ne obupajte. Pogosteje, ko ponudite novo hrano, večja je verjetnost, da bo vaš malček v njej užival.


Združite novo hrano s starimi priljubljenimi

Poskusite dati hrano, za katero veste, da vaš otrok uživa, poleg nove hrane. Za začetek bi lahko dali okus obeh okusov na isto žlico kot način za uvedbo nove hrane. Potem, če je dobro sprejeta, ponudite novo hrano samo.


Ne ponujajte preveč izbire v enem obroku

Raznolikost je pomembna, a preveč izbire pri enem obroku lahko preobremeni vašega novega jedca. Dajte mu priložnost, da poskusi in postopoma sprejme nove okuse.


Hrani te ga, kolikor hoče

Vaš dojenček bo komuniciral z govorico telesa, mimiko in široko odprtimi usti, ko je še vedno lačen. Dovolite mu, da se odloči, koliko želi jesti.


Ne dajte mu le priljubljenih

Morda je mamljivo, vendar ne pozabite, da je vaša naloga ponuditi vašemu otroku izbiro zdrave hrane. Naloga vašega otroka je, da se odloči, koliko bo pojedel. Če je lačen, bo jedel drugo hrano, potem ko njegovih najljubših ne bo več.


Pazite na izraze svojega otroka

Izraz obraza vašega otroka vam lahko pove veliko o tem, kaj razmišlja, vendar ne bodite zmedeni. Nova hrana lahko povzroči presenečenje vašega otroka, samo zato, ker je nekaj, česar še ni okusil. To ne pomeni, da mu hrana ni všeč. Ne pozabite, da lahko celo hrana, za katero mislite, da vaš otrok ne mara, postane priljubljena z različnimi okusi v nekaj dneh ali tednih. Kot vedno bodite pozorni na to, kdaj vam dojenček pokaže, kdaj je lačen in kdaj ima dovolj, in sledite njegovemu zgledu.


Ne razkrivajte svojih nevšečnosti

Če svojemu otroku ponujate hrano, ki vam ni všeč, mu poskusite ne povedati, tako da si zmečkate obraz ali zadržite dih, ko ugrizne. Tako kot vi lahko preberete njegov obraz, lahko on prebere vaš.
 

Viri

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is imbedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3):490-4.

Dattilo AM Programming long-term health: Effect of parent feeding approaches on long-term diet and eating patterns. In: Early nutrition and long-term health, mechanisms, consequences and opportunities. Ed., Saavedra and Dattilo, Elsevier, 2017: 471-95. 

Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: Lessons from the FITS study. Nutrients 2017; 9(7):doi: 10.3390/nu9070733.

Finnane JM, Jansen E, Mallan KM et al. Mealtime structure and responsive feeding practices are associated with less food fussiness and more food enjoyment in children. J Nutr Educ Behav 2017; 49(1):11-18.

Nicklaus S. Complementary feeding strategies to facilitate acceptance of fruits and vegetables: A narrative review of the literature. Int J Environ Res Public Health 2016; 13(11): 1160; doi:10.3390/ijerph13111160.

Sleddens EF, Gerards SM. Thijs C et al. General parenting, childhood overweight and obesity-inducing behaviors: a review. Int J Pediatr Obes 2011; 6(2-2):e12-e27.

World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009.

World Health Organization. Sugar intake for adults and children. Geneva, World Health Organization, 2015.

Zadnja sprememba: december 2017

 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?