MyFeed Personalized Content
Od 6 mesecih
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Začetek s trdno hrano ne pomeni prenehanja dojenja

Po šestih mesecih potrebe vašega malčka po energiji, nekaterih hranilih (kot so železo, cink in beljakovine) in nekaterih pomembnih vitaminih ni mogoče zadovoljiti samo z materinim mlekom. To ne pomeni, da so vaši dnevi dojenja mimo.
 

5 preberi Sept 1, 2022

Prva žlica hrane vašega otroka pomeni vznemirljiv in pomemben mejnik v njegovem razvoju. Začel je svojo pot odkrivanja v svet hrane in vi imate dragoceno priložnost, da spodbudite ljubezen do zdrave prehrane, ki lahko traja vse življenje.

Vendar začetek dopolnilnega hranjenja še ne pomeni konca dojenja. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da nadaljujete dojenje materinega mleka do drugega rojstnega dne svojega otroka ali pozneje, da zagotovite, da bo dobil hranila in protitelesa za krepitev imunskega sistema, ki jih potrebuje. Uvajanje trdne hrane je postopen proces, materino mleko pa bo še naprej glavni vir prehrane vašega otroka. Zmedeni? Upoštevajte teh osem preprostih nasvetov za gladek prehod:

 1. Nadaljujte z dojenjem na zahtevo

  Med šestim in osmim mesecem starosti večina dojenčkov potrebuje približno 70 % svojih kalorij iz materinega mleka in le 30 % iz dopolnilne hrane. Morda boste opazili, da vaš dojenček pije manj mleka ali potrebuje manj dojenja v primerjavi s pred nekaj meseci, preden ste začeli dajati trdno hrano. Vendar se količina mleka, ki jo popije, verjetno ne bo bistveno zmanjšala, zlasti v prvih dneh. Otroku še naprej ponujajte materino mleko tako pogosto, kot želi, podnevi ali ponoči. Materino mleko vsebuje protitelesa, probiotike, beljakovine in HM-O (oligosaharide človeškega mleka). Te štiri neverjetne sestavine ne le nahranijo vašega malčka, temveč ga zaščitijo pred okužbami in virusi.
   
 2. Izberite živila, bogata z železom

  Železo je bistveno hranilo za zdravo rast in razvoj možganov vašega otroka. Kot veste, se je vaš otrok rodil z zalogami železa, ki jih je lahko potreboval v prvih nekaj mesecih, vendar se ti začnejo zmanjševati pri približno šestih mesecih starosti. V materinem mleku je tudi naravno malo železa, zato najprej ponudite hrano, bogato z železom, na primer pire meso in otroški žitni kosmiči, obogateni z železom. Nedavna publikacija se je osredotočila na vnos železa pri več kot 1100 dojenčkih in malčkih. Študija je pokazala, da je večina otrok, starih od šest do devet mesecev, jedla žitne kosmiče za dojenčke, ki so bili glavni vir železa v njihovi prehrani.
   
 3. Ponudite različne okuse

  Dovolite svojemu otroku, da doživi in ​​se nauči različnih okusov in kasneje tekstur, da bo lahko zrasel v otroka, ki z veseljem poje najrazličnejše hrane.
   
 4. Pomagajte se izogniti frustracijam

  Zlasti v prvih dneh dopolnilnega hranjenja, če se vaš dojenček zdi zelo lačen, najprej razmislite o dojenju. Ni nujno, da sta dojenje in ponujanje dopolnilne hrane ločena dogodka. Nekatere mame dojijo, preden ponudijo hrano, tako da je lakota njihovega otroka nekoliko potešena, njihov malček pa si lahko vzame čas, da se prilagodi hranjenju z žličko. Nadaljujte dojenje vedno, ko vaš dojenček pokaže znake, da je lačen.
   
 5. Ne dajte mu kravjega mleka

  Dojenčki, mlajši od enega leta, ne smejo piti kravjega mleka kot pijačo. To je zato, ker vsebuje preveč soli, beljakovin in kalcija za njegov razvoj prebavnega sistema. Materino mleko še vedno zagotavlja odlično prehrano in podporo za imunski sistem vašega otroka.
   
 6. Naj bo hranjenje zabavno!

  Kot vedno naj se vaš dojenček odloči, ali je lačen in koliko želi jesti in piti. Hranjenje mora biti prijetna, pozitivna izkušnja za oba, zato se izogibajte vsakemu pritisku in uživajte. Gledati njegov izraz, ko prvič okusi nov okus ali končno sam dobi hrano v usta, so posebni trenutki, ki jih je treba ceniti. To je njegova priložnost, da spozna okuse različnih živil in sčasoma, kako uporabljati žlico – življenjske veščine, ki jih bo nosil s seboj, ko bo odraščal.
   
 7. Spomnite se svojih vlog

  Vi in vaš otrok igrata pomembno vlogo v tej fazi dopolnilnega hranjenja. Vaša naloga je, da se odločite, katero hranljivo hrano boste ponudili svojemu otroku in kdaj. Zato izberite zdravo, s hranili bogato hrano z veliko raznolikosti in se odzovite na njegove znake lakote in sitosti. Vaš dojenček je odgovoren za odločitev, ali želi jesti, in če da, koliko. Če se oba dobro izkažeta v svojih vlogah, bo vaš otrok na poti do zdravega življenja in dobre hrane.
   
 8. Pomagajte njegovemu prihodnjemu zdravju

  Nekatere mame prenehajo dojenje, ko začnejo dopolnilno hranjenje, ker menijo, da materino mleko ni več pomembno. Vendar je materino mleko še vedno pomembno,« pravi Birgit Becker, nutricionistka pri Nestlé Nutrition v Švici. »Študije kažejo, da imajo otroci, ki so bili dojeni kot dojenčki, bolj všeč zelenjava kot malčki in jedo več sadja in zelenjave ter manj sladkih pijač, ko postanejo starejši. Ker je bilo dojenje povezano tudi z bolj zdravo telesno težo v otroštvu, obstajajo dobri razlogi, da nadaljujete dojenje, ko vaš dojenček začne uživati ​​dopolnilno hrano.«

Viri

American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. The use of whole cow’s milk in infancy. Pediatrics 1992; 89(6):1105-9. 
 
Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011; 141(3):490-4. 
 
de Lauzon-Guillain B, Jones L, Oliveira A et al. The influence of early feeding practices on fruit and vegetable intake among preschool children in 4 European birth cohorts. Am J Clin Nutr 2013; 98(3):804-12. 
 
Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: Lessons from the FITS study. Nutrients 2017; 9(7):doi: 10.3390/nu9070733. 
 
Horta BL, Loret de Mola C, Victora CG. Long-term consequences of breastfeeding on cholesterol, obesity, systolic blood pressure and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Acta Paediatr 2015; 104(467):30-7.  
 
Maier-Noth A, Schaal B, Leathwood P et al. The lasting influences of early food-related variety experience: A longitudinal study of vegetable acceptance from 5 months to 6 years in two populations. PLoS One 2016; 11(3): e0151356. doi:10.1371/journal.pone.0151356.  
 
Perrine CG, Galuska DA, Thompson FE et al. Breastfeeding duration is associated with child diet at 6 years. Pediatrics 2014; 134 Suppl 1:S50-5. 
 
Scott JA, Chih TY, Oddy WH. Food variety at 2 years of age is related to duration of breastfeeding. Nutrients 2012; 4(10):1464-74. doi:10.3390/nu4101464. 
 
Victora CG, Bahl R, Barrios AJ et al. Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016; 387(10017):475-90.  
 
World Health Organization. Infant and young child feeding: Model chapter for textbooks for medical students and allied health professionals. Geneva, World Health Organization, 2009. 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?