MyFeed Personalized Content
Od rojstvo
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Je lačen? Kako brati znake vašega otroka

Ko gre za hranjenje vašega otroka, kako boste vedeli, kdaj začeti in kdaj prenehati? Preprosto - povedal vam bo.

5 preberi Sept 1, 2022

Vsi dojenčki instinktivno vedo, kdaj so lačni in kdaj siti. In čeprav boste v zgodnjih dneh morda zamudili nekaj opozorilnih znakov, da je pripravljen začeti ali prenehati jesti, ne bo trajalo dolgo, da boste zlahka prepoznali njegove znake.

Bo moj novorojenček jokal, ko bo lačen?

Na splošno velja, da je jok pri novorojenčkih znak lakote. Če je lačen in je že začel jokati, je to lahko pozen znak. Verjetno vam je dajal znake, da je bil pred to fazo lačen. Če počakate, da zajoka, ga je lahko težje pomiriti, da se lahko prisesa in učinkovito hrani.

Namesto tega bodite pozorni na prejšnje znake, da je vaš novorojenček lačen. Tej vključujejo:

 • hitro premikajoče se oči, ko je sprva miren in pozoren
 • vneto sesa roke
 • ukoreninjenje z obračanjem glave in odpiranjem ust
 • čoskanje z ustnicami
 • Če se na te znake lakote ne odzovete, se bo verjetno začel razburjati in nato jokati.

Znaki polnosti pri zelo majhnih dojenčkih vključujejo:

 • pomanjkanje zanimanja za nadaljnje hranjenje
 • ko si vzame odmor za kupček, se morda ne bo želel vrniti k hranjenju
 • lahko postane miren in sproščen ter pogosto zaspi

Dojenčki jokajo iz različnih razlogov

Ko vi in vaš dojenček preživite čas skupaj, se boste naučili njegove znake lakote in sitosti ter poznali razliko med njegovim lačnim jokom in kdaj je morda preprosto preutrujen ali potrebuje menjavo plenic.

Če vaš dojenček ne kaže znakov lakote, hranjenje ni najboljši prvi pristop za njegovo pomiritev. Poskusite druge pomirjujoče pristope, kot so držanje, zibanje ali petje z njim. Kmalu vam bo pokazal svoje znake lakote, nato pa je čas za hranjenje!

Nekateri dojenčki v prvih tednih veliko jokajo in jih ni mogoče potolažiti, niti s hranjenjem ali pomirjenjem. Če vaš dojenček neutolažljivo joka tri ure na dan tri ali več dni v tednu, so lahko kolike. Vprašajte svojega zdravnika za nasvet. Če menite, da ima vaš otrok kolike, ni treba prenehati z dojenjem. Pravzaprav je materino mleko najboljše za dojenčke s kolikami, ker vsebuje popolno ravnovesje sirotke (beljakovine, ki se zlahka prebavijo), magnezija in laktoze za "srečno" črevesje. Morda boste želeli razmisliti tudi o probiotikih, kot je Lactobacillus reuteri, ki dokazano zmanjšuje simptome kolik.

Zaupajte njegovim instinktom (in svojim)

Zakaj je dovoliti svojemu otroku, da vodi pot, tako pomembno? “Če svojega otroka nahranite, ko pokaže, da je lačen, in prenehate, ko pokaže znake sitosti, se takoj odzovete na njegove potrebe in spodbujate njegovo naravno sposobnost zaznavanja lastne ravni lakote,” pojasnjuje dr. Lisa Fries. , doktorica znanosti, vedenjski znanstvenik v raziskovalnem centru Nestlé v Švici. “To lahko pomaga zmanjšati verjetnost, da bo imel prekomerno ali premajhno telesno težo, ker je vaš otrok tisti, ki odloča, koliko mora pojesti. Ta vedenja pri zgodnjem hranjenju so pomembna, ne le, ko je otrok, ampak tudi v otroštvu.”

Pravzaprav je nedavna raziskava pokazala, da če so starši napačno razlagali znake lakote, so dojenčki v starosti od 6 do 12 mesecev pridobili bistveno več teže kot tisti dojenčki mamic, ki so jih hranili le, ko so bili znaki tam. To je lahko še posebej pomembno pri hranjenju s stekleničko. Študije so pokazale, da so dojenčki, ki so jedli samo iztisnjeno materino mleko v steklenički, pridobili več težo kot tisti, ki so jedli neposredno od svoje mame. Lahko se zgodi, da mame preveč pritiskajo na dojenčke, naj popijejo stekleničke z materinim mlekom, tako da nobena ne gre v nič, tudi če dojenčki ne kažejo več znakov lakote. Druga študija je pokazala, da bodo mame, ki so spodbujale svoje dojenčke, da popijejo steklenice, bolj verjetno, da v poznejših letih bodo pritiskale na svoje otroke, naj jedo. Te študije podpirajo pomembnost, da matere in dojenčki razvijejo dobre navade že v zgodnjem otrokovem življenju.

Če bodo dojenčki prisiljeni jesti, je večja verjetnost, da bodo, ko bodo odraščali, bolj izbirčni. Samo še en razlog več, da začnete zdaj učiti svojega malega dojenčka, da spoštujete in spremljate njegove znake lakote in sitosti. Učite ga zdravega prehranjevalnega vedenja, ki ima lahko dolgotrajne učinke na njegovo zdravo rast in razvoj!

Kaj pa, če se njegove prehranjevalne navade nenadoma spremenijo?

Lakota vašega otroka se prilagaja njegovim potrebam. Torej, čeprav se morda včasih zdi, da vaš dojenček poje veliko več kot običajno, lahko to preprosto pomeni, da ima hiter rast in potrebuje dodatno gorivo.

Viri

Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting J Nutr 2011; 141(3):490–4.

DiSantis KI, Collins BN, Fisher JO et al. Do infants fed directly from the breast have improved appetite regulation and slower growth during early childhood compared with infants fed from a bottle? Int J Behav Nutr Phys Act. 2011; 8:89. doi: 10.1186/1479-5868-8-89.

Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Do infants fed from bottles lack self-regulation of milk intake compared with directly breastfed infants. Pediatrics 2010; 125(6):e1386–93.

Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Association of breastfeeding intensity and bottle-emptying behaviors at early infancy with infants’ risk for excess weight at late infancy. Pediatrics 2008; 122 Suppl 2:S77–84.

Li R, Scanlon KS, May A et al. Bottle-feeding practices during early infancy and eating behaviors at 6 years of age. Pediatrics 2014; 134 Suppl 1:S70–7.

McNally J, Hugh-Jones S, Caton S et al. Communicating hunger and satiation in the first 2 years of life: a systematic review. Matern Child Nutr 2015; 12(2):205-28.

World Health Organization Infant and young child feeding for health professionals. 2009.

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/The-First-Month-Feeding-and-Nutrition.aspx (Accessed December 29 2016)

 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?