MyFeed Personalized Content
Od rojstvo
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

7 stvari v igri – kaj početi in kaj ne

Nikoli nisi premlad/a (ali star!) za igranje. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko oba uživata v zabavnih dejavnostih, ki otroka pripravijo na aktivno in zdravo življenje.

4 preberi Sept 1, 2022

Dajte...mu veliko stimulacije in dejavnosti čez dan

Ne glede na to, ali seže po vašem obrazu, se zvija, medtem ko pojete pesem, ali se nasmehne šumeči igrači, sta pomembna stimulacija in gibanje. In ne pozabite, da več dejavnosti in stimulacije dobi čez dan, več lahko spi ponoči.
 
Nikoli...ne pustite svojega otroka brez nadzora

Otroka nikoli ne puščajte samega, ko se igra, niti za trenutek. Vedno ga imejte na očeh, da se prepričate, da je varen.

1

Dajte... mu dovolj prostora

Otroka vam ni treba poslati na tečaj vadbe ali drug zunanji program, da se prepričate, da bo dobil dnevno dejavnost, ki jo potrebuje. Vse, kar potrebuje, je malo prostora, da lahko prosto premika roke in noge, medtem ko je na hrbtu. To (skupaj s Tummy time) bo pomagalo graditi mišice in motorične sposobnosti, ki jih potrebuje za prihodnje sedenje in plazenje. 

 Ne...uporabljajte otroških sedežev ali skokcev dlje časa

Če uporabljate otroške gugalnice ali skokce, omejite čas, ki ga vaš dojenček preživi v njih. Za zdrav razvoj potrebuje prostor, da se zvija, brca in premika.

3

Zagotovite...si dnevni čas za Tumy time (čas, v katerem otrok biva v trebušnem položaju)

Preživljanje časa na trebuščku lahko vašemu malčku pomaga zgraditi močne mišice in razviti motorične sposobnosti, ki jih bo sčasoma potreboval za sedenje, uživanje trdne hrane in plazenje. Vsakodnevni Tummy time lahko pomaga tudi pri preprečevanju sploščenja hrbtne strani glave – stanja, povezanega s tem, da je otrok v prvih nekaj mesecih dalj časa na hrbtu. 

Otroka ne dajajte spati na trebuh

Iz varnostnih razlogov naj dojenčki vedno spijo na hrbtu. To bo zmanjšalo otrokovo tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS).

4

Naj bo vaš otrok na dosegu roke

Poleg tega, da nenehno opazujete svojega otroka, poskrbite, da ne bo mogel zdrsniti ali pasti z visokih površin, kot je njegova previjalna miza. Če je na visoki površini in morate nekaj prinesti, na primer plenico, ga nosite s seboj ali ga položite na tla (še vedno na vidiku).

Ne dovolite mu, da se igra v bližini nevarnih predmetov

Morda še ne zna plaziti, vendar imajo dojenčki neverjetno sposobnost iskanja nevarnosti v sobi. Previdno preverite, ali v njegovem dosegu ni ničesar, kar bi lahko bilo nevarno.

4

Igrajte se večkrat na dan, vsak dan

Kratko in pogosto je ključ do srečnih igranj. Morda boste ugotovili, da se igra le kratek čas, vendar ne obupajte in mislite, da je za danes konec. Morda je razpoložen za še eno kratko igro po hranjenju, spanju, počitku ali menjavi plenic. 

Ne... nadaljujte z igranjem, ko je utrujen ali lačen

Igranje se lahko zgodi kadar koli v dnevu in traja, dokler ga zanima. Ne pustite si časa za 'igro' in pričakujte, da se bo vedno ukvarjal in ostal zainteresiran. Če postane nemiren, je morda utrujen ali lačen, zato naj nastavi tempo.

6

Sodelujte, da se vaš otrok premika

Kaj povzroči, da se vaš dojenček hihi, cvili in od veselja maha z rokami in nogami? Ne glede na to, ali gre za kukanje ali nežno žgečkanje, naredite nekaj, zaradi česar se vaš otrok premika. 

Ne skrbite, da bi izgledali neumno (vse to je del zabave)

Sprva morda ne bo samoumevno, toda ustvarjanje smešnih obrazov ali petje neumnih pesmi je del veselja biti starš. Uživate v dragocenem času igranja in pomagate pri zdravem razvoju svojega otroka.

7

Pojdite ven

Ko je lepo vreme, poiščite senčno mesto, kjer otroka položite na odejo, da bo lahko začutil veter in slišal zvoke na prostem. Morda bo užival ob pogledu na vse nove stvari v tem drugačnem okolju. 

Ne lezite na soncu

Če greste ven na sončen dan, naj otroka ostane v senci. Otroška koža je bolj občutljiva kot naša. Klobuk bo pomagal zaščititi njegov obraz, vendar ne pozabite, da lahko sončni žarki dosežejo vašega otroka tudi v oblačnem dnevu. Če niste prepričani, se posvetujte s svojim zdravnikom, kako ostati varen na soncu.

Viri

https://www.zerotothree.org/resources/1081-tips-on-playing-with-babies-and-toddlers (Accessed December 29 2016)

http://journal.naeyc.org/btj/200605/NASPEGuidelinesBTJ.pdf (Accessed December 29 2016)

 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?