MyFeed Personalized Content
Od rojstvo
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Kdaj bo moj otrok spal celo noč?

Ko se vaš otrok prvič vrne domov iz bolnišnice, so lahko njegovi nepravilni vzorci spanja izzivalni in naporni. Z malo skrbi podnevi ali ponoči se bo vaš novi malček verjetno pogosto zbujal zaradi hranjenja, menjave plenic ali udobja. Bodite prepričani, da to ne bo trajalo večno in po šestih mesecih bo 24 ur v življenju vašega otroka videti zelo drugače. 

4 preberi Oct 3, 2022

Eno najpogostejših vprašanj novopečenih staršev je: "Kdaj bo moj dojenček spal celo noč?" Odgovor je manj preprost, kot si morda mislite. Vzorci spanja vašega otroka se bodo od prvih nekaj tednov do šestih mesecev močno spremenili (in tudi vaš!). Novorojenčki imajo tudi posebne prehranske potrebe, zato je pomembno, kako pogosto in koliko jih hranite.  

Prvi tedni 

V prvem mesecu boste spoznali svojega otroka in njegove cikle spanja. Bodite pripravljeni, da se bo čez noč pogosto zbujal. Nočna prebujanja so za novorojenčke normalna in potrebna, saj so njihovi trebuščki majhni in morajo pogosto jesti. 

Prvi mesec po rojstvu otroka ga morate zbuditi, če so minile štiri ure od njegovega zadnjega hranjenja. V teh zgodnjih tednih bo potreboval materino mleko vsaj vsake štiri ure. Ko je star en mesec in dobro raste, ga ni več treba zbuditi za hranjenje. 

Vaš dojenček se bo lažje zbudil, če bo v "aktivnem" spanju - poiščite trzanje in trepetanje vek. Nekateri nasveti, kako ga prebuditi iz težjega, globokega spanca, vključujejo menjavo plenice ali celo malo masaže hrbta, trebuha ali nog. 

Če ugotovite, da vaš dojenček težko ostane buden med rednim hranjenjem ali pogosto zaspi ob dojki, prosite svojega zdravnika, da preveri, ali je vaš otrok zdrave teže. 

Uravnavanje v rutino 

Pri približno treh mesecih se lahko vaš dojenček še vedno zbudi ponoči, da bi se nahranil, vendar bo med hranjenji začel dlje časa spati. Ker njegov želodec ni tako majhen, lahko hodi dlje, ne da bi mu bilo treba jesti. 

Doslednost in rutina sta ključna za vzpostavitev zdravih vzorcev spanja za vašega otroka. Znanstvene študije so pokazale, da te prakse pomagajo povečati količino spanca, ki ga dobi otrok. Neupoštevanje nekaterih od teh praks je celo povezano z manj spanja in več nočnih zbujanj. 

Zakaj je spanje pomembno? 

Ustrezen čas spanja za dojenčke je potreben za njihovo zdravo rast in razvoj. Svojemu otroku lahko pomagate razviti dobre spalne navade. Znanstvene študije kažejo, da je pri dojenčkih, ki imajo redno rutino pred spanjem in dosleden urnik spanja, večja verjetnost, da se bodo naučili dobrih spalnih navad zgodaj v življenju. Te dobre navade se bodo potem bolj verjetno nadaljevale v otroštvu. 

Kako se razvijajo vzorci spanja 

Med dvema in tremi meseci lahko mnogi dojenčki ponoči spijo pet ur. Nekateri ljudje menijo, da prespi celo noč – in morda se vam tako zdi v primerjavi z zgodnjimi dnevi. Sprva se to morda ne zgodi vsako noč, vendar kaže, da se začenja bolj strukturiran spanec. Pričakovanje, da bo vaš dojenček spal 8 ur, je bolj verjetno po šestih mesecih starosti. 

Eden od načinov razmišljanja o otrokovem nočnem spanju je, da se vprašate, ali vaš dojenček dobro spi, ali se zbudi za hranjenje in ali je sposoben takoj zaspati. Če je odgovor pritrdilen, potem vaš dojenček dobro spi. Zavedanje otrokovih potreb po spanju in zgodnji začetek rutine pred spanjem mu bosta dala priložnost, da se nauči dobrih spalnih navad, ko je še mlad. 

Ne pozabite, da veščine spanja, ki jih vaš dojenček razvije, zdaj postavljajo temelje za njegove spalne navade, ko je starejši. Tako bo čas, ki ga zdaj vložite v pomoč otroku pri učenju dobrih tehnik spanja, pozitivno vplival na njegovo zdravo rast v prihodnosti. 

Viri 

Sadeh A, Mindell JA. Infant sleep interventions – methodological and conceptual issues. Sleep Med Rev 2016; 29:123-5. 

Henderson JM, France KG, Owens JL et al. Sleeping through the night: the consolidation of self-regulated sleep across the first year of life. Pediatrics 2010; 126(5):e1081–7. 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Sl… (Accessed January 5 2017) 

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Ge… (Accessed January 5 2017) 

Last revised: January, 2017 

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.