MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Odgovor na 10 bistvenih vprašanj o gestacijski sladkorni bolezni

Ali ste noseči z gestacijskim diabetesom? Morda imate veliko vprašanj. Ne skrbite! Tukaj dobite odgovore na vsa svoja vprašanja o gestacijski sladkorni bolezni.

8 preberi Aug 24, 2022

V: Kaj je gestacijski diabetes?

O: Če ste noseči, še nikoli niste imeli sladkorne bolezni in imate visoke ravni glukoze (sladkorja) v krvi (običajno v drugem ali tretjem trimesečju), naj bi imeli gestacijski diabetes. Inzulin, hormon, ki ga proizvaja vaše telo, ne deluje dovolj, da bi glukozo iz vaše krvi premaknil v celice, kjer bi lahko zagotovila energijo. Večina žensk z gestacijskim diabetesom nima sladkorne bolezni takoj po rojstvu otroka. Zaradi tega se domneva, da za vsem tem stojijo hormoni iz nosečnosti.

V: Kako ženske dobijo gestacijski diabetes?

O: Znanstveniki pravzaprav ne poznajo dokončnega odgovora na to vprašanje. Kar vedo, je, da je večja verjetnost za razvoj gestacijske sladkorne bolezni, če:

 • ste debeli
 • imate družinsko anamnezo sladkorne bolezni (kot so mama, oče ali brat in sestra s sladkorno boleznijo)
 • že imate otroke, ki so ob rojstvu tehtali več kot 4 kg
 • ste imeli gestacijski diabetes v prejšnji nosečnosti ali druge zaplete nosečnosti
 • ste stari 35 let ali več.

V: Kako pogosta je gestacijski diabetes?

O: Število žensk z gestacijskim diabetesom po vsem svetu narašča. Znanstveniki ne vedo, zakaj, toda nekatere rasne in etnične skupine imajo običajno višje stopnje gestacijske sladkorne bolezni. Za povečano število je lahko delno odgovorno vse večje število žensk, ki so predebele, ko zanosijo.

V: Ali lahko kaj storim za zmanjšanje možnosti za razvoj gestacijske sladkorne bolezni?

O: Ja. Čeprav so nekateri dejavniki, kot sta vaša starost ali družinska anamneza, izven vašega nadzora, je dobra novica, da lahko naredite korake za zmanjšanje tveganja za razvoj gestacijske sladkorne bolezni.

 1. Ohranite zdravo telesno težo. Preden zanosite, preverite, ali imate zdravo telesno težo, in ko ste noseči, spremljajte pridobivanje telesne teže, da ostanete v skladu s priporočenimi smernicami. Vodilni znanstveniki se strinjajo, da preveliko pridobivanje teže med nosečnostjo ni zdravo za vas ali vašega otroka in lahko neposredno vpliva na velikost vašega otroka ob rojstvu. Nekatere ženske, ki med nosečnostjo pridobijo prekomerno telesno težo, morda mislijo, da delajo najboljše za svojega otroka, vendar študije so pokazale, da dodatno pridobivanje telesne teže med nosečnostjo poveča vaše možnosti za razvoj gestacijske sladkorne bolezni.
 2. Ostanite aktivni. Tudi če pred nosečnostjo niste bili posebej aktivni, nikoli ni prepozno, da med nosečnostjo pomislite na vadbo. Nedavne študije so pokazale, da je zmerno aktiven življenjski slog zdrav za nosečnice. Kot vedno, če niste prepričani, kaj je varno za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom.
 3. Jejte uravnoteženo prehrano. Razmislite o tem, kaj je na vašem krožniku, pa tudi o velikostih porcij. Uživanje ustreznih količin iz petih skupin živil (sadje, žita, zelenjava, meso/ribe in mlečni izdelki) bo zagotovilo kalorije in hranila, ki jih vaše telo potrebuje za pripravo na nosečnost in zdravje vašega prihodnjega otroka.
 4. Razmislite o mio-inozitolu in probiotikih. Nove raziskave kažejo, da lahko dodatek mio-inozitola pomaga zmanjšati tveganje za razvoj gestacijske sladkorne bolezni, še posebej, če ste izpostavljeni velikemu tveganju. Natančen način delovanja mio-inozitola še ni popolnoma razumljen, vendar nekatere znanosti kažejo, da lahko izboljša sposobnost tkiv (kot so mišice in maščobna tkiva), da absorbirajo glukozo iz krvi v celice, kjer lahko zagotovi energijo. Myo-inozitol se naravno nahaja v živalskih in rastlinskih celicah ter je v številnih svežem sadju in zelenjavi. Dodatek z nekaterimi probiotiki lahko pomaga uravnotežiti bakterije v vašem prebavnem traktu in obstaja nekaj dokazov, ki kažejo, da bi lahko imele posebne vrste probiotikov vlogo pri zmanjšanju tveganja za gestacijski diabetes.

V: Ali bom testirana?

O: Ja, večina zdravnikov izvaja rutinski presejalni test krvi v 24 do 28 tednih, da preveri gestacijski diabetes. To je zato, ker mnoge ženske nimajo nobenega od zgornjih dejavnikov tveganja in ne kažejo nobenih simptomov. Če ste izpostavljeni večjemu tveganju, vam lahko zdravnik priporoči, da se testirate prej.

V: Ali bom morala jemati zdravila, če se mi pojavi gestacijski diabetes?

O: Ni nujno. Pomembno je vedeti, da je gestacijsko sladkorno bolezen mogoče uspešno obvladovati, spremembe v vaši prehrani in vadbi pa so morda dovolj za ohranjanje ravni glukoze v krvi v zdravem območju, čeprav so včasih potrebna tudi zdravila. Zdravnik vam bo znal svetovati.

V: Ali bo gestacijski diabetes škodoval mojemu otroku?

O: Ne, če je uspešno nadzorovan. Ko je raven glukoze v krvi pod nadzorom, lahko večina mater in dojenčkov ostane zdrava. Če je gestacijski diabetes nenadzorovan in vaša raven glukoze v krvi ostane previsoka, odvečna glukoza preide skozi posteljico do vašega otroka v razvoju. Odvečna glukoza v krvi vašega otroka prisili njegovo telo, da proizvede več inzulina. Ta dodatna glukoza v krvi in inzulin naredita maščobo in lahko povzročita preveliko rast otroka, zlasti v zgornjem delu telesa. Dodaten inzulin, ki ga proizvede vaš otrok, lahko povzroči tudi nizko raven glukoze v krvi ob rojstvu, kar zahteva zdravniško pomoč.

V: Toda ali ni velik dojenček znak dobrega zdravja?

O: Ne, to je pogosta napačna predstava. Če je vaš otrok prevelik, obstaja resna zdravstvena tveganja. Veliki dojenčki imajo lahko težave v maternici, pri vstopu v porodni kanal in druge zaplete ob rojstvu. Nekateri veliki dojenčki so po rojstvu izpostavljeni povečanemu tveganju za težave z dihanjem.

V: Ali lahko gestacijski diabetes vpliva na mojega otroka, ko odrašča?

O: Da, lahko, če ni nadzorovano. Če imate med nosečnostjo visoko glukozo v krvi, je večja verjetnost, da boste imeli velikega otroka. Dojenčki, ki ob rojstvu veljajo za velike, imajo povečano tveganje, da bodo zrasli v otroke s prekomerno telesno težo. Po drugi strani se otroci s prekomerno telesno težo soočajo s povečanim tveganjem za debelost v odrasli dobi.

V: Če se mi pojavi gestacijski diabetes, kaj lahko storim glede tega?

O: Sledite temu načrtu v 6 korakih, da boste lažje prevzeli nadzor nad gestacijskim diabetesom:

 1. Spoznajte svojo raven glukoze v krvi. Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako spremljati vašo glukozo v krvi in kakšen je vaš želeni razpon glukoze v krvi, preden jeste zjutraj in po obroku.
 2. Jejte zdravo prehrano. Vsi smo različni, zato se pogovorite z dietetikom o prilagajanju načrtov obrokov, tako da zaužijete kalorije in hranila (zlasti ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe), ki jih vaše telo potrebuje.
 3. Med nosečnostjo pridobite ustrezno količino teže.
 4. Nadaljujte zmerno vadbo po nasvetu zdravnika.
 5. Vzemite vsa zdravila, ki so vam bila predpisana.
 6. Udeležite se vseh sestankov, da bo vaš zdravnik lahko izmeril in spremljal rast vašega otroka.

Viri

American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes. Diabetes Care 2014; 37:Supplement 1.

American Association of Diabetes Educators. (2003). Core Curriculum for Diabetes Educators (CDE). Chicago: AADE.

The American College of Obstetricians and Gynecologists. Practice Bulletin: Gestational Diabetes Mellitus. Obstet Gynecol 2013; 122:406-16.

Barrett HL, Callaway LK, Nitert MD. Probiotics: a potential role in the prevention of gestational diabetes. Acta Diabetol 2012; 49:S1-S13.

Celentano C, Matarrelli B, Mattel P et al. Myo-inositol supplementation to prevent gestational diabetes mellitus. Curr Diab Rep 2016; 30, doi 10.1007/s11892-016-0726-6.

Crawford TJ, Crowther CA, Alsweiler J. Antenatal dietary supplementation with myo-inositol in women during pregnancy for preventing gestational diabetes. Cochrane Database Syst Rev 2015; 17:doi: 10.1002/14651858.CD011507.pub2.

Crowther CA, Hiller JE, Moss JR et al. Effect of treatment of gestational diabetes mellitus on pregnancy outcomes. Australian Carbohydrate Intolerance Study in Pregnant Women (ACHOIS) Trial Group. N Engl J Med 2005; 352:2477-86.

Croze ML, Soulage CO. Potential role and therapeutic interests of myo-inositol in metabolic diseases. Biochimie 2013; 95:1811-27.

Hod M, Kapur A, Sacks D et al. The international federation of gynecology and obsetetrics (FIGO) initiative on gestational diabetes metllitus: A pragmatic guide for diagnosis, management and care.  Int J Gynaecol and Obstet 2015; 131:S173-S211.

IOM (Institute of Medicine) and NRC (National Research Council)  (2009). Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. Washington DC: The National Academies Press.

Isolauri E, Rautava S, Collado MC et al. Role of probiotics in reducing the risk of gestational diabetes. Diabetes Obes Metab 2015; 17:713-9.

Jiwani A, Marseille E, Lohse N, Damm P et al. Gestational diabetes mellitus: results from a survey of country prevalence and practices. J Matern Fetal  Neonatal Med 2012; 25: 600-10.

Laitinen K, Poussa T, Isolauri E and the Nutrition, Allergy, Mucosal Immunology and Intestinal Microbiota Group. Probiotics and dietary counselling contribute to glucose regulation during and after pregnancy: a randomised controlled trial. Br J Nutr 2009; 101:1679-87.

Landon MB, Spong CY, Thom E et al. A multi-center, randomized trial of treatment for mild gestational diabetes. Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. N Engl J Med 2009; 361: 1339-48.

Luoto R, Laitinen K, Nermes M et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counseling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr 2010; 103:1792-9.

Metzger BE, Gabbe SG, Persson B et al. International association of diabetes and pregnancy study groups recommendations on the diagnosis and classification of hyperglycemia in pregnancy. Diabetes Care 2010; 33:676-82.

Muktabhant B, Lumbiganon P, Ngamjarus C et al. Interventions for preventing excessive weight gain during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev 2014; doi: 10.1002/14651858.CD997145.pub2. 

Muktabhant B, Lawrie TA, Lumbiganon P et al. Diet or exercise, or both, for preventing excessive weight gain in pregnancy (Review).  Cochrane Database  Syst Rev 2015; doi: 10.1002/14651858.CD007145.pub3. 

Santamaria A, Di Benedetto A, Petrella E et al. Myo-inositol may prevent gestational diabetes onset in overweight women: a randomized, controlled trial. J Matern Fetal Neonatal Med 2015; doi: 10.3109/14767058.2015.1121478.

World Health Organization. Diagnostic criteria and classification of hyperglycemia first detected in pregnancy. World Health Organization 2013.

World Health Organization. Diabetes Fact Sheet. World Health Organization 2016.

https://www.nichd.nih.gov/publications/pubs/gest_diabetes/Pages/sub2.aspx

http://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html

http://www.diabetes.org/diabetes-basics/gestational/what-is-gestational-diabetes.html

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?