MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

36. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Od zdaj do njegovega velikega vstopa bo vaš dojenček še naprej rasel. Dolg je že 45 cm in tehta okoli 2,9 kg! Preberite več o tem tednu.
 

2 preberi Jul 26, 2022

RAZVOJ OTROKA

Vaš dojenček trenutno dobiva svojo prehrano od vas, prek popkovine. Ko se rodi, se bo hranil z dojenjem, zlasti kolostrumom, zgodnjim materinim mlekom, ki ga že proizvajajo vaše dojke. Podobno ob rojstvu posteljica preneha "delovati kot pljuča". Amnijska tekočina, ki je bila v njegovih dihalnih poteh, mu bo s pritiskom na prsni koš izrinila iz nosu in ust, da bi šla skozi porodni kanal, in vse bo brcnilo tako, kot bi moralo, ko bo sam prvič vdihnil.

36-teden

TVOJE TELO

Ker je vaš otroški trebuh zdaj tako izrazit, se je težko upogniti, da si uredite čevlje; morda boste želeli nositi čevlje, v katere se zlahka obujete in sezute. Tudi lahka opravila so lahko utrujajoča, ko nosite velik trebuh. Morda lahko starši ali prijatelji malo pomagajo pri gospodinjskih opravilih, nakupovanju ali občasno celo kuhanju. Če se počutite utrujeni, lahko vedno prosite za pomoč in podporo kot darilo ob rojstvu otroka.

PREHRANA

Čeprav ima večina nosečnic večji apetit kot pred nosečnostjo, če se počutite preutrujeni, da bi jedli, ali nenadoma ne želite dodati več v trebuh, poskusite jesti majhne mini obroke ali zdrave prigrizke čez dan. Pazite, da ostanete hidrirani tako, da vsak dan popijete približno 8 kozarcev vode. Nadaljujte z vsemi predrojstvenimi dodatki, ki vam jih je predpisal zdravnik, vendar se izogibajte ojačevalcem energije brez recepta ali nadomestkom obrokov, ki niso namenjeni nosečnicam, razen če vam tako svetuje zdravnik. Ženskam, ki so nosečnost začele s premajhno težo, priporočamo, da pridobijo več teže kot druge. Če je pomanjkanje apetita težava za vas, se pogovorite s svojim zdravnikom.

NASVETI

Za nekatere pare je poimenovanje otroka enostavno. Za druge je lahko vir nesoglasja. Ni nujno, da je! Navdih lahko najdete povsod – knjige poimenovanj (ki imajo pogosto mitična in eksotična imena, pa tudi bolj tradicionalna), družinske zapise, like ali izvajalce iz najljubših filmov. Ena od možnosti je, da se k izbirnemu postopku lotite počasi, na primer z uporabo seznamov. Vi naredite enega, vaš partner pa enega. Če so imena na obeh seznamih... no, to bi bilo prelahko, kajne?! Majhen namig: v lov na ime ne vključujte preveč prijateljev ali sorodnikov. Nič ni bolj utrujajoče kot slišati različico "Oh, včasih sem imel tako imenovano trinožnega čivava!" vsakič, ko omeniš ime, ki ti je všeč!

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?