MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

4. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Že skoraj en mesec! Ta teden se v tebi dogaja veliko stvari.

3 preberi Jul 21, 2022

RAZVOJ OTROKA

Vaš dojenček začenja proces zlaganja v tri-dimenzionalno telo! Ta teden je prav tako pomemben mejnik v njegovem embrionalnem razvoju: začetek tistega, kar imenujemo organogeneza; začenjajo se oblikovati obrisi mnogih notranjih organov, prav tako njegov krvni obtok. Ob koncu četrtega tedna je vaš dojenček dolg 4–6 mm (približno velikosti leče) in plodovno-placentni krvni obtok je vzpostavljen in teče. Neverjetno, od njegovega spočetja se je njegova teža pomnožila za 10.000-krat!

4-teden

TVOJE TELO

Šest tednov od zadnje menstruacije, ste v četrtem tednu nosečnosti. Proizvaja se velik val hormonov. Za vašega otroka so ti bistvenega pomena, saj zagotavljajo, da ima dojenček vse, kar potrebuje za rast. Ti hormoni vam bodo preprečili ponovno menstruacijo med nosečnostjo. Prav tako pomagajo pri oblikovanju posteljice. Kaj počne posteljica? Otroka oskrbuje s kisikom in hranili ter ga ščiti pred številnimi mikrobi in onesnaževalci. Ampak ne vsi – če kadite in še niste opustili kajenja, je zdaj pravi čas, da to le storite! Tudi očetje... 

PREHRANA

Vsi pravijo, da bi morali v nosečnosti jesti zdravo, vendar se slednje včasih lahko zdi nerealna in nejasna zahteva. Pomembno pravilo je, da se osredotočite na kakovost prehrane – pomagalo vam bo že v zgodnji nosečnosti privzgojiti dobre navade. Osredotočite se prav tako na posebno previdnost pri pripravi hrane, da se izognete nevarnosti zastrupitve s hrano, tako zase kot tudi za otroka. Temeljito skuhajte svoje meso; tatarski zrezek in premalo kuhano meso so ne-ne! Po vrtnarjenju ali hranjenju hišnih ljubljenčkov in nato pred kuhanjem si temeljito umijte roke in poskrbite, da boste sadje in zelenjavo res dodobra oprali. Če imate čas za redno čiščenje hladilnika z milnico in belilom, to le storite. Izogibajte se uživanju ostankov, ki niso bili takoj shranjeni in ohlajeni v hladilniku, v katerih bi se bakterije lahko razmnožile. Malo previdnosti lahko zelo pripomore k temu, da se boste vi in vaš otrok počutili dobro!

NASVETI

Ali je med nosečnostjo dobro jemati vitaminsko-mineralne dodatke?

Nosečnice imajo višja priporočila glede prehrane za številna hranila, vključno z beljakovinami, železom, cinkom, dokozaheksanojsko kislino (DHA – zdrava maščoba, ki jo najdemo v ribah in nekaterih živalskih živilih) ter folno kislino, če naštejemo le nekatere. Jemanje vitaminsko-mineralnih dodatkov lahko pomaga zapolniti nekaj vrzeli v hranilih. Tako kot pri vseh zdravilih, se pred jemanjem prehranskih dopolnil med nosečnostjo posvetujte s svojim zdravnikom. Ona ali on vam lahko predpiše dodatek, ki poskrbi za nosečnost. Pozor: ne igrajte se farmacevta! Napačni odmerki nekaterih hranil (vitamin A, vitamin D, selen, fluor) so lahko za otroka škodljivi!

Mimogrede, si že obiskala svojega ginekologa? Prvi posvet je predviden pred koncem tretjega meseca. Zdravnik vam lahko naroči krvni test za zgodnjo nosečnost in naroči vaš prvi ultrazvok, ki se lahko izvede okoli 12. tedna.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?