MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

5. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Čeprav je dojenček le približek velikosti graha, raste skokovito! Relativno gledano. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 21, 2022

RAZVOJ OTROKA

Na prvi pogled ne morete ugotoviti, vendar se možgani vašega otroka hitro razvijajo s pojavom dveh možganskih hemisfer; torej obeh strani tega, kar bo sestavljalo njegove možgane. Prav tako prihajajo “čutni organi“ z obrisi njegovih oči in ušes ter začetki nosu in ust. Tudi njegov obraz! Razburljivo je, da se postopoma oblikujejo še njegov pljučni in prebavni sistem. Srce vašega otroka je zdaj dovolj razvito, da postaja vse bolj izstopajoče – če imate na tej stopnji ultrazvok, boste njegovo srce jasno videli, kako bije! Tam v vaši maternici se to malo bitje začne oblikovati počasi, a zanesljivo.

5-teden

TVOJE TELO

Zdaj v petem tednu nosečnosti se vam lahko zdi, da se je nekaj spremenilo. Mnoge ženske lahko to občutijo že v tej zgodnji fazi. Morda se boste počutili bolj napeti ali razdražljivi kot običajno. To je posledica hormonskih sprememb, ki lahko vplivajo ne le na vaše duševno stanje, ampak tudi povzročajo določene fizične znake. Prsi se lahko počutijo bolj polne; nekatere ženske pa občutijo odtegnitev ali celo rahlo bolečino v medeničnem predelu, ki jo povzroča povečan pretok krvi. Vse to je normalno – vse je del procesa.

PREHRANA

Lahko se počutite slabo. Da, žal jutranja slabost ni omejena na jutro, ampak obstaja nekaj reči, ki jih lahko storite. Najprej poskusite, da ne preskočite zajtrka, saj lahko že majhne količine hrane pomagajo pri preprečanju slabosti. Prav tako lahko poskusite svoje obroke deliti. Načrtujte majhne prigrizke sredi jutra in popoldneva s svojimi tremi obroki. In še zadnja stvar, ki si jo morate zapomniti: pijte dovolj vode, da vedno ostanete hidrirani.

NASVETI

Ali ste vedeli, da lahko okusi iz vaše prehrane preidejo skozi posteljico do vašega odraščajočega otroka? Tako lahko v nekaj tednih po razvoju otrokovih brbončic na njegove ali njene kasnejše okusne preference vpliva, kar jeste med nosečnostjo. Če jeste močne okuse, kot sta česen ali janeževa začimba, lahko svojega malčka naučite, da mu bo slednje v prihodnje že znano in tako dobi priložnost, da je všeč tudi njemu!
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?