MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

9. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Dve srci bijeta kot eno, kot pravi pesem. Pravzaprav srce vašega otroka bije samo od sebe. Preberite več o tem tednu.

3 preberi Jul 21, 2022

RAZVOJ OTROKA

Okusne brbončice vašega otroka so se pred kratkim začele oblikovati. Način, kako se njegovo telo zdaj razvija, omogoča, da ga med ultrazvokom merijo na dva načina: od vrha glave do trtice in od vrha glave do pet. Zdaj hitro raste; njegova telesna dolžina bo do 12. tedna dvakrat večja kot je zdaj. Ima veke, ki mu pokrivajo oči, v prsni votlini pa diafragma zdaj ločuje srce in pljuča od prebavnega trakta. Njegovo srce bije v svojem tempu – med 120 in 160 bpm (utripov na minuto), bije veliko hitreje kot vaše.

9-teden

TVOJE TELO

Če pogledate od zunaj, bo morda nekaterim ljudem mogoče povedati, ko vas pogledajo, da vam v trebuhu raste dojenček, medtem ko bodo drugi popolnoma presenečeni, ko se boste odločili deliti svojo novico. Presenetljivo je, da se je razvilo toliko organov in veliko več jih je še v izdelavi. Kot tak boste morda ugotovili, da ste bolj utrujeni, kot bi si mislili, in to je povsem normalno – v svojem telesu rastete malo človeško bitje! 

PREHRANA

Kaj pa sladkor? Ali je v redu, da ga vključim v svojo prehrano?

Morda se zdi neškodljiv način hidriranja, vendar lahko 330-mililitrska pločevinka vaše najljubše brezalkoholne pijače vsebuje kar sedem čajnih žličk sladkorja. Sokovi se morda zdijo zdrava alternativa, vendar so lahko tudi obremenjeni s kalorijami. Če v svojem življenju potrebujete malo penečevanja, izberite gazirano vodo, začinjeno s stiskom sveže limone ali limete. Tudi žitni kosmiči, ki se tržijo kot zdravi, lahko vsebujejo veliko sladkorja na porcijo. Namesto tega izberite polnozrnata žita in ovsene žitne kosmiče, ki vsebujejo vitamine B in vlaknine, ki pomagajo vaši prebavi in ​​vam lahko pomagajo ohranjati občutek sitosti. Poiščite tudi žitne kosmiče, obogatene s folno kislino, železom in cinkom. Folna kislina je vitamin B, za katerega je znano, da zmanjšuje tveganje za nekatere prirojene okvare. Pomembna minerala sta tudi železo in cink. Železo pomaga prenašati kisik po telesu, cink pa podpira vaš imunski sistem. Dodajte kanček naravne sladkobe s prelivom s svežim sadjem, kot so jagode ali banane, ali pa dodajte malo hrustlja s opečenimi oreščki in semeni.

NASVETI

”Pila sem pivo, ko nisem vedela, da sem noseča. Ali sem otroka spravila v nevarnost?” To je običajno vprašanje. Uživanje alkohola mora biti tako ali tako zmerno. Če ste na žaru popili pivo ali kozarec vina, preden ste ugotovili, da ste noseči, verjetno niste vplivali na otroka. Vendar pa je priporočljivo, da do konca nosečnosti ne pijete alkohola. Povečate tveganje za fetalni alkoholni sindrom, spontani splav, prezgodnji porod in nizko porodno težo.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?