MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

8. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Približno velikosti jajca ameriškega drozga, vaš malček je približno 30 mm v dolžino. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 21, 2022

RAZVOJ OTROKA

Vaš dojenček postaja čisto človeško bitje! Njegovi prsti na rokah in nogah so popolnoma oblikovani in zdaj začenja namerno premikati svoje okončine. Njegovo tanko črevo še raste – ob rojstvu bo doseglo 2,85 metra, kar je pri tako majhnem precej impresivno, na poti pa je tudi njegov genitourinarni trakt. Glede spola vašega otroka, čeprav je že genetsko opredeljen, še ni viden. Konec osmega tedna bo otrokovo srce in ožilje na mestu. Ko boste dobili naslednji ultrazvok slišati bi se moralo razbijanje njegovega srca, ki bije z impresivno hitrostjo 160 bpm (utripov na minuto)!

8-teden

TVOJE TELO

Okrog 8. tedna boste morda začeli opažati, da se vaša postava spreminja. Nekatere ženske lahko nekoliko shujšajo, druge pa že začnejo pridobivati. Nosečnost se pogosto pokaže presenetljivo zgodaj.

Stojiš na tehtnici in vidiš, da se nisi zredila, čeprav je na poti otrok? Priporočila za povečanje telesne mase predvidevajo, da ženske v prvem trimesečju pridobijo le približno 0,5-2,0 kg. In če začnete nosečnost z zdravo telesno težo, vam v prvem trimesečju ni treba dodajati dodatnih kalorij svoji prehrani. Priporočila za povečanje telesne mase temeljijo na vaši telesni višini in teži, preden ste zanosili.  

PREHRANA

Čas je za pitje! Med nosečnostjo morate piti veliko vode.
Je bistvena sestavina vaše krvi, katere volumen se je od začetka nosečnosti znatno povečal, da zagotovite, da otroku prenesete potrebno prehrano. Zato je bistveno, da se izognete dehidraciji in hkrati ohranite ta povečani volumen krvi. Omejevanje količine kofeina, ki ga pijete, je pametna izbira med nosečnostjo. Znanstvene študije so pokazale, da lahko visoka raven kofeina potencialno prispeva k spontanemu splavu. Namesto tega založite svoje omare z vrsto mamljivih možnosti brez kofeina. In če še nimate navade piti vode ob obrokih in čez dan, je zdaj pravi čas za začetek.

NASVETI

“Noseča sem 8 tednov in zredila sem se 5 kilogramov. Kaj je s tem?“ Ne glede na to, ali je to vaša zgodba ali ne, je dobro vedeti, da se pridobivanje telesne teže med nosečnostjo razlikuje med ženskami. Kljub temu je treba o zgodnjem, hitrem pridobivanju telesne teže obvestiti svojega zdravnika. Če je bila vaša teža pred nosečnostjo nižja od povprečja, morda nimate razloga za skrb. Če ste bili pred nosečnostjo normalne ali težke teže, bi vaš zdravnik morda želel izvedeti več o vaši prehrani in dejavnosti, da bi vam pomagal preprečiti pridobivanje prekomerne teže med preostankom nosečnosti.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?