MyFeed Personalized Content
Od 8 mesecih
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Moč spanja

Spanje lahko poleg tega, da napolni otrokove baterije za jutrišnje igranje, pomaga pri razvoju možganov, telesa in celo besedišča. 

5 preberi Oct 4, 2022

Malo je prizorov, ki so bolj prisrčni od prizora vašega blaženo spečega otroka. Ne glede na to, ali gre za dremež po napornem, aktivnem jutranjem ali nočnem spanju po običajni rutini pred spanjem, je to njegova priložnost, da odpočije si telo in duha. 

Povezava med spanjem in govorom 

Spanje je za dojenčke veliko več kot čas izpada. Ima pozitivno in ključno vlogo pri razvoju možganov in fizični rasti vašega otroka. 

Morda se vam zdi presenetljivo, da so nedavne raziskave povezale zgodnje vzorce spanja z razvojem besedišča, ko so dojenčki starejši. Strokovnjaki pravijo, da ima lahko število dremeža, ki jih vaš dojenček čez dan, pozitivno vpliva na število besed, ki jih izgovori in razume, ko je starejši. 

Koliko spanja je dovolj? 

Vsi dojenčki so edinstveni, a pri osmih do desetih mesecih bo vaš dojenček verjetno spal od devet do 12 ur na noč. Za razliko od takrat, ko se je rodil, vaš dojenček morda zdaj spi celo noč, kar pomeni, da se tudi vi počutite bolj spočiti. Z vso dejavnostjo, v kateri vaš malček uživa podnevi, in novimi veščinami, ki se jih uči vsak dan, ni presenetljivo, da je pripravljen na dober spanec. 

V tej starosti vaš dojenček vsak dan potrebuje približno 15 do 16 ur skupnega spanca, vključno z dnevnim in nočnim spanjem. Vaš dojenček bo verjetno dremal dva do trikrat na dan, različno dolgo. Nekateri dojenčki dremajo 30 minut, drugi pa do dve uri. Med spanjem boste morda naleteli na odpor svojega otroka. Lahko se zgodi, da vaš dojenček preprosto noče biti stran od vas, namesto da ni utrujen. 

Rutina, rutina, rutina 

Izkazalo se je, da dojenčki spijo dlje, če obstaja ustaljena rutina pred spanjem. Morda se rutina v vaši hiši začne ob 19. uri in vključuje kopel, zgodbo ali uspavanko ter poljub za lahko noč. Karkoli ste se navadili početi, bi moralo biti del vzorca pred spanjem vsake noči. 

Vaš dojenček je verjetno že tako seznanjen s svojo rutino pred spanjem, da izbere pravljico ali uspavanko, ki mu je ljubša! Tako kot ste ga počeli, ko je bil mlajši, mu ne dajte steklenice v posteljico. S tem, da svojega otroka položite v posteljico, ko je zaspan, a še vedno buden, ste mu pomagali, da se nauči, kako sam zaspati. (Želite več pomirjujočih rutinskih idej pred spanjem? Oglejte si 13 nasvetov za sladke sanje). Vse te navade pomagajo vašemu malčku prespati celo noč. 

Večina dojenčkov se do te starosti lahko prevrne – tako da čeprav lahko svojega malčka položite v posteljico na hrbtu, ga boste zjutraj morda našli ležečega na trebuhu. Lahko se odloči, ali želi zdaj spati na hrbtu ali na trebuhu. 

Mnogi dojenčki prespijo celo noč, nekateri pa se še vedno lahko zbudijo večkrat. Če se ponoči zbudi, pri tej starosti verjetno ne bo za hranjenje, zato najprej preverite druge razloge. Vrsta mleka, ki ga dajete otroku čez dan, ne vpliva na to, kako pogosto se ponoči zbudi. Raziskave kažejo, da se dojeni in hranjeni s formulo zbudijo približno enako število krat vsako noč. 

Težave s spanjem in rešitve 

 • Ločitvena tesnoba - Če opazite, da vaš otrok ne želi biti stran od vas, bo morda začel doživljati ločitveno tesnobo. Eden od načinov pomoči je s 'prehodnim predmetom', kot je igrača ali kos blaga, ki ga lahko varno pustite v posteljici, dokler ne zaspi. To mu lahko pomaga, da se umiri, ko je stran od vas, in je lahko zanj še en korak k neodvisnosti. Izberite mehko, pralno igračo brez ostrih koncev ali majhnih delov, ki bi se lahko zrahljali (kot so gumbi), in preverite, ali je izdelana iz ognjevzdržnih/zapornih tkanin. 
 • Neustrezen spanec - Pomanjkanje rutine je lahko razlog, da vaš otrok ne spi dovolj. Po nedavnih raziskavah so pozni časi spanja, televizija v otroški sobi in pomanjkanje rutine pred spanjem povezani s krajšim časom spanja. 
 • Nočne more - Pri osmih do desetih mesecih lahko vaš otrok začne imeti nočne more. Ti se pojavijo med spanjem – hitrim gibanjem oči (REM) – in vaš dojenček se lahko zbudi z jokom in razburjen. Pojdite noter in ga potolažite, objemajte ga in ga prepričajte, da ste tam in da je varen. 

Prepoznavanje razlogov za prebujanje 

Če je vaš dojenček spal celo noč in se občasno začel zbujati, mu ne ponudite hranjenja takoj. Namesto tega poiščite možne razloge za njegovo prebujanje v svojih mislih. Ko preverite očitno potrebo po menjavi plenic ali da ste prevroči/mrzli, si zastavite naslednja vprašanja: 

 1. Ali mu izraščajo zobje? 
 2. Je prehlajen? Ali pa je imel samo cepljenje? 
 3. Ali se je njegova običajna rutina pred spanjem spremenila? 
 4. Je nocoj kaj drugače? Ste na dopustu ali ste se pravkar preselili v novo hišo? 
 5. Je imel nočno moro? 

Če sumite, da je krivec izraščanje zob, poskusite uporabiti hladno krpo na njegovih dlesni, da jih pomirite. Če mislite, da se je zbudil zaradi enega od teh drugih razlogov, ga pomirite. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom, če vaš dojenček kaže kakršne koli znake bolezni. 

Viri 

Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM et al. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health 2015; 1(1):40-43.  

Horvath K, Plunkett K. Frequent daytime naps predict vocabulary growth in early childhood. J Child Psychol Psychiatry 2016; 57(9):1008-17.  

Tham EK, Schneider N, Broekman BF. Infant sleep and its relation with cognition and growth: a narrative review. Nat Sci Sleep 2017; 9:135-49.  

Zadnja sprememba: december 2017 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?