MyFeed Personalized Content
Od 1 leta
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Rešitve za spanje malčkov

Tudi z dobro uveljavljeno rutino pred spanjem se lahko zgodi, da je spanec vašega malčka moten. Preizkusite te ideje za pomoč pri obvladovanju nekaterih pogostih vzrokov, da boste lahko vi in vaš malček uživali v mirnem nočnem spanju. 

5 preberi Oct 4, 2022

Na pomoč! Moj malček mi pogosto zadrema v naročju, ko mu preberem zgodbo na koncu naše nočne rutine. Prej sem ga lahko prestavila v njegovo posteljico in takoj je šel spat. Zdaj, ko ga poskušam odložiti, se popolnoma zbudi in joka, dokler ga spet ne dvignem. Ali lahko kaj naredim? 

Poskusite ga spraviti v posteljo, ko opazite, da je utrujen in preden zaspi. Pomirite ga z njegovo najljubšo mehko igračo in ostanite v sobi, da ga pomirite. Vaš malček se morda zanaša na to, da ga držite, medtem ko zaspi, in ima težave s samim spanjem. Ko ste v sobi, ima vaš malček zagotovilo, da ste blizu, ne da bi ga bilo treba držati. Postopoma skrajšajte čas bivanja v sobi. Še naprej ga preverjajte, če je treba. Prvič morda ne bo šlo, vendar se še naprej poskušajte vključiti v običajno rutino in sčasoma se bo naučil sam zaspati. 

Na pomoč! Vse težje je svojega malčka spraviti spat, ko mu rečem, da je čas. Kar se je začelo kot prošnja za še eno zgodbo, je zdaj napredovalo v približno tri zgodbe, pijačo vode in toliko plišastih živali, kolikor jih lahko spravi v svojo posteljico! Seznam se nadaljuje. 

Poskusite preprečiti nekatere njegove zahteve in jih vključiti v njegovo običajno rutino pred spanjem, da bo srečen. To vedenje je običajno in je znak, da vaš malček postaja bolj neodvisen. Razvija lasten um in se uči, kako preizkušati meje. Bodite prepričani, da prepoznate, kaj se dogaja, in postavite omejitve njegovim zahtevam. 

Na pomoč! Po mesecih nočnega spanca se moj malček nenadoma spet zbuja. Razburjen je in joka zame, dokler ne grem v njegovo sobo in ga dvignem. Res sem mislila, da smo prešli to fazo. Kako naj to rešim, sem izčrpana? 

Poskusite svojega malčka prepričati, da ste blizu. Eden od glavnih vzrokov za nočno prebujanje je sprememba rutine, zato pomislite: ali je bil bolan, ste pred kratkim odpotovali od doma ali je v novi spalnici? Če je v neznanem okolju, bo morda potreboval dodatno tolažbo. Poskusite se upreti skušnjavi, da bi ga dvignili, saj bo takrat spanje povezal s tem, da je v vašem naročju, in se bo morda mučil, da bi to storil sam. Če je bil bolan, mu boste ponoči nedvomno namenili več pozornosti kot običajno in tega se je morda navadil. Ker je bila njegova običajna rutina pred spanjem motena, se postopoma vrnite k vzorcu, ki mu je bil znan. 

Na pomoč! Moj kmalu dveletni otrok še vedno spi dvakrat na dan – vem, da bi to verjetno moral zmanjšati na enega, vendar se mi zdijo tiste »bonus ure«, ko čez dan spi, zelo koristne za opravljanje opravil. Je to v redu za nadaljevanje? 

Poskusite prebrati njegove namige o dremanju. Če še vedno dvakrat drema in ponoči dobro spi, ni treba delati nobenih sprememb. Nekateri malčki pri približno 18 mesecih zmanjšajo le en spanec na dan, vendar ni prav ali narobe. 

Na pomoč! Moj malček se zbudi zelo zgodaj. Morda bo mislil, da je 5 zjutraj primeren čas za začetek dneva, vendar nisem tako prepričana! 

Poskusite iti v njegovo sobo, ko joka, da mu ponudite pomiritev in preverite, ali je vse v redu. Morda se bo za nekaj časa zadovoljil z igranjem z igračo, če se ne zdi več zaspan. Če jih še nimate, razmislite o namestitvi zatemnitvenih žaluzij, ki bodo vašemu malčku morda pomagale dlje spati, še posebej v poletnih mesecih, ko je lažje. Seštejte skupno količino spanca svojega malčka na dan. Če se zbudi ob 5. uri zjutraj in je v 24 urah spal 11-14 ur, potem je morda le zgodaj vstajal. V tem primeru boste morda želeli razmisliti o tem, da bi čas spanja premaknili prej, če je mogoče, in tako zagotovili, da ste popolnoma odpočiti. 

Na pomoč! Prebrala sem, da bi morali malčki spati 11-14 ur na dan. Moj zagotovo ni. Naj me skrbi? 

Poskusite slediti običajni rutini spanja za svojega otroka, če še niste. Ne pozabite, da je ta smernica 11-14 ur popoln spanec v 24 urah, torej vključuje tudi dnevno spanje. Morda boste presenečeni, ko boste ugotovili, da dobiva več, kot si mislite, ko vse skupaj seštejete. Če določite običajen čas za spanje in se vsak večer pripravite na spanje na enak način, se bo vaš malček naučil, kaj lahko pričakuje. To lahko vključuje kopel, ki ji sledi masaža, in oblačenje v pižamo. Lahko spi vodo, medtem ko mu berete zgodbo ali pojete uspavanko, in lahko mu daste najljubšo plišasto igračo, da mu dela družbo. Na koncu ga močno objemite in poljubite za lahko noč. Če ima vaš malček kakšne posebne zahteve, jih lahko vključite tudi v njegovo rutino – pod pogojem, da počnete isto stvar vsak večer. 

Viri 

Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, et al. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health 2015; 1(1):40-43. 

Kitsaras G, Goodwin M, Allan J et al. Bedtime routines child wellbeing & development. BMC Public Health 2018; 18 (1):386. doi: 10.1186/s12889-018-5290-3 

Mindell JA, Williamson AA. Benefits of a bedtime routine in young children: Sleep, development, and beyond. Sleep Med Rev 2018; 40:93-108. 

Zadnja sprememba: oktober 2018 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?