MyFeed Personalized Content
Od 1 leta
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Potovanje po svetu spečih malčkov

"Kako naj svojega malčka zaspim?" je starodavno, splošno zastavljeno vprašanje. Ugotovite, kako to počnejo drugi starši po vsem svetu.

6 preberi Sept 12, 2022

Slogi spanja se lahko v različnih kulturah zelo razlikujejo, kar vpliva na to, kje, kako in kdaj starši dajo svoje malčke spat, in tudi na rutine pred spanjem, ki jim sledijo. Dobra novica je, da tudi z različnimi navadami mnogi malčki na splošno dobijo priporočenih 11-14 ur skupnega spanca, katere potrebujejo od dnevnega spanca in polnega nočnega spanca.

Spanje je ključnega pomena za zdravo rast in razvoj vašega malčka – to je ključni čas, ko se njegovo telo spočije in napolni. Neustrezen spanec je lahko povezan s tem, da zaužije več kalorij in poveča tveganje za prekomerno telesno težo, ko je starejši.

Priprava na spanje

Raziskave so pokazale, da je dosledna rutina pred spanjem ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite, da svojemu malčku pomagate spati. Če je še nimate, ni prepozno. Nedavna študija, ki je vključevala matere in njihove male otroke, je pokazala izboljšanje spalne navade malčkov že po treh nočeh po posebni rutini pred spanjem, ki je vključevala toplo kopel, masažo in mirne dejavnosti. Ne glede na način, kako se boste odločili za pomiritev svojega malčka pred spanjem, poskrbite, da boste vsako noč naredili isto, da bo vedel, kaj lahko pričakuje.

Prepričajte se, da čas za zaslone ni del rutine vašega malčka pred spanjem. Gledanje televizije ali igranje s telefoni ali tabličnimi računalniki pred spanjem lahko privede do zmanjšanja spanca. Pravzaprav je nedavna študija pokazala, da je bila vsaka ura uporabe zaslona na dotik povezana s 15 minutami manj spanja pri malčkih.

Razkriti slogi spanja

Ugotovite, kako malčki spijo in se pripravljajo na spanje po vsem svetu. Izvedenih je bilo več študij, ki so raziskovale vzorce spanja dojenčkov v različnih državah, in razkrile nekaj zanimivih ugotovitev. Morda vas bo navdihnilo, da poskusite nekaj novega. Navsezadnje je tisto, kar združuje vsakega starša – ne glede na to, od kod prihaja, – želja po srečnem, zdravem in spočitem malčku.
 

Potovanje po svetu spečih malčkov

1. Spremenjen urnik spanja
Nekatere študije kažejo naslednje ugotovitve:

 • Mame in malčki na Bližnjem vzhodu gredo spat v povprečju okoli 23. ure in se zbudijo ob 9. uri zjutraj.
 • V Braziliji je povprečni čas spanja za mame in malčke 22 ur, čas zbujanja pa je 8 zjutraj.
 • Kljub poznejšim časom spanja se malčki na Bližnjem vzhodu splošno približajo 12 uram spanja, medtem ko tisti v Braziliji dobijo nekaj več kot 12 ur, če dodate dnevni dremež.

Bi lahko delovalo za vas? Spanje po spremenjenem urniku s poznejšimi časi spanja in budnosti pomeni, da lahko malčki še vedno spijo dovolj. To je vzorec spanja, ki se morda bolje ujema z družinskim urnikom.
 

Potovanje po svetu spečih malčkov

2. Dnevni dremež
Raziskave o dremežu malčkov kažejo:

 • Malčki v Grčiji spijo devet ur ponoči in tri ure podnevi.
 • Skoraj vsi 18-mesečni otroci v Angliji spijo čez dan, kar pomeni, da dnevno povprečno spijo skoraj 13 ur.
 • Malčki v Južni Koreji imajo najmanj dremeža. Kljub temu še vedno naberejo skupaj nekaj manj kot 12 ur spanja, kar kaže, da so znotraj cilja 11-14 ur na dan.

Bi lahko delovalo za vas? Dremanje lahko odraščajočim malčkom omogoči, da se čez dan napolnijo, tako da so pripravljeni na več dejavnosti. Omogoča vam tudi nekaj dragocenih trenutkov za dokončanje stvari!
 

Potovanje po svetu spečih malčkov

3. Delitev postelje/ sobe

 • Nekatere študije, ki raziskujejo spanje v različnih kulturah, so pokazale:
 • V Hongkongu otroci, ki si delijo sobo ali posteljo s starši, gredo pozneje spat kot otroci, ki spijo na ločenem mestu. Še vedno spijo toliko – skupaj približno 12 ur – kot tisti, ki spijo v svojih spalnicah.
 • Skoraj vse družine na Bližnjem vzhodu si delijo sobo s otroki, čeprav si manj kot polovica deli posteljo.

Bi lahko delovalo za vas? Če je vaš malček v isti sobi, se boste počutili bolj pomirjujoče tako za sebe kot zanj. Ni prav ali narobe, je vse, kar se zdi prav.
 

Potovanje po svetu spečih malčkov

4. Samostojen spanec
Študije o tem, kako malčki zaspijo, so ugotovili:

 • Starši v Avstraliji in Novi Zelandiji bodo zelo verjetno spodbujali neodvisnost in samopomiritev. Malčki povprečno spijo 13 ur na dan, kljub temu, da 30 % staršev meni, da ima njihov otrok težave s spanjem.
 • V Hongkongu otroci, ki sami zaspijo, spijo dlje in se manj zbudijo.

Bi lahko delovalo za vas? Če svojega malčka naučite samostojno zaspati, pomeni, da se bo sčasoma lahko pomiril, če se bo ponoči zbudil. Upamo, da bi si lahko tudi vi privoščili malo več počitka.
 

Potovanje po svetu spečih malčkov

5. Redna nočna rutina
Raziskave o naslednjih rutinah pred spanjem so pokazale:

 • Skoraj 40 % otrok, starih od enega do štirih let, vsak večer v Belgiji sledi isti rutini pred spanjem.
 • Na Nizozemskem ima skoraj 50 % otrok, starih od enega do dveh let, nočno rutino pred spanjem.

Bi lahko delovalo za vas? Obstajajo dokazi, ki kažejo, da upoštevanje redne rutine pred spanjem vodi do tega, da malčki bolj spijo. Dejavnosti, kot sta kopanje in branje zgodbe pred spanjem, so tudi zabavni načini za povezovanje z vašim malčkom.

Nikoli ni prepozno, da začnete z rutino pred spanjem, oglejte si naš videoposnetek »Čas za spanje« in si oglejte pet načinov, kako svojemu malčku – in vam – pomagati dobro spati.

Viri

Ahn YM, Williamson AA, Seo H, et al. Sleep patterns among South Korean infants and toddlers: Global comparison. J Korean Med Sci 2016; 31:261-9. 

Blair PS, Humphreys JS, Gringras P, et al. Childhood sleep duration and associated demographic characteristics in an English cohort. Sleep 2012; 35(3):353-60. 

Cheung CHM, Bedford R, Saez De Urabain IR, et al. Daily touchscreen use in infants and toddlers is associated with reduced sleep and delayed sleep onset. Scientific Reports 2017; DOI: 10.1038/srep46104 

Dattilo AM, Reidy, KC, Uesugi K. Modifiable risk and protective factors for healthy growth among infants and toddlers: Development and application of a global survey [abstract]. 
Nutrition and Growth Meeting, March 1-3, 2018, Paris, France. 

Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, et al. National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health 2015; 1(1):40-43. 

Mindell JA, Leichman ES, Lee C, et al. Implementation of a nightly bedtime routine: How quickly do things improve? Infant Behav Dev 2017; 49:220-27. 

Mindell JA, Lee C, Sadeh A. Young children and maternal sleep in the Middle East. Sleep Med 2017; 32:75-82. 

Mindell JA, Sadeh A, Wiegand B, et al. Cross-cultural differences in infant and toddler sleep. Sleep Med 2010; 11(3):274-80. 

Netsi E, Santos IS, Stein A, et al. A different rhythm of life: sleep patterns in the first 4 years of life and associated sociodemographic characteristics in a large Brazilian birth cohort. Sleep Med 2017; 37:77-87. 

Teng A, Bartle A, Sadeh A, et al. Infant and toddler sleep in Australia and New Zealand. J Pediatr Child Health 2012; 48(3):268-73. 

Yu X, Sadeh A, Lam HS, et al. Parental behaviors and sleep/wake patterns of infants and toddlers in Hong Kong, China. World J Pediatr 2017; 13(5):496-502.

Zadnja sprememba: julij 2018

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.