MyFeed Personalized Content
Od 1 leta
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Kako se izogniti napakam pri obroku

Ko pripravljate hrano za svojega malčka, je enostavno pasti v slabe navade. Ugotovite, kako lahko nekatere preproste zamenjave in majhne spremembe naredijo njegove obroke in mini obroke bolj zdrave.

4 preberi Sept 12, 2022

Ali lahko opazite, kaj manjka – ali kaj ni potrebno – iz naslednjih osmih nastavitev tabele? Od neprimernih velikosti porcij in pijač do manjkajočih skupin živil in nezdrave izbire, z vsako od teh slik je nekaj, kar je mogoče izboljšati.

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 1: Ponudba gaziranih pijač
Pijače, sladkane s sladkorjem, ne bi smele biti del prehrane malčka. Prazne kalorije v sladkih pijačah, kot sta kola ali limonada, nimajo mesta v zdravi prehrani vašega malčka. Škodljivi so tudi za njegove porajajoče se zobe, saj lahko prispevajo k zobnemu kariesu. Ponudite mleko (materino mleko, mleko za odraščanje ali kravje mleko) ali vodo z vsemi obroki in prigrizki, skodelico vode pa imejte na voljo za požirek ves dan.
 

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 2: Preobremenitev njegovega krožnika
Porcija kruha za eno do dveletnega malčka ob enem obroku je približno pol rezine. Seveda, če vam malček pokaže, da je lačen in želi več, mu lahko ponudite še polovico rezine. Samo na začetku ne preobremenjujte njegovega krožnika s preveč hrane.
 

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 3: Pozabljanje zelenjave
Vaš malček mora imeti nekaj zelenjave ob vsakem glavnem obroku. To kosilo ali večerja vključuje samo živila iz dveh glavnih skupin živil: meso iz skupine beljakovin in riž iz skupine žit. Dodajte zelenjavo na ta krožnik in zaključite s porcijo sadja in nekaj mlečnih izdelkov in imeli boste vseh pet skupin živil naenkrat!
 

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 4: Mnenje, da lahko jede kot odrasel
Celo korenje in celo grozdje sta potencialna nevarnost zadušitve in ju je treba razrezati. Ta prigrizek ali mini obrok je zdrava izbira, vendar celo grozdje in korenček predstavljata tveganje zadušitve za malčke. Grozdje je treba vedno prepoloviti po dolžini, mehko, kuhano korenje pa na koščke velikosti za grižljaj.

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 5: Prevelika velikost njegovih porcij
Cele piščančje prsi so za malčka preveč. Porcije za malčke so veliko manjše od porcij za odrasle in cele piščančje prsi so preveč za en obrok. Približno 30 g (1 oz) mesa ali mesnih nadomestkov je bolj realistična porcija za glavni obrok. Kot grobo vodilo je kos mesa v velikosti vaše dlani približno 90 g (3 oz), zato si prizadevajte za približno tretjino tega, da najprej ponudite svojemu malčku. Če kaže znake lakote ali zahteva več, mu dajte še eno porcijo.
 

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 6: Dan začnete s sladkorjem
Žitni kosmiči za zajtrk z visoko vsebnostjo sladkorja so nezdrava izbira za malčke. Vaš malček v svoji prehrani ne potrebuje sladkorja, zato bodite pozorni na hrano in pijačo z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja. Pred nakupom preverite etiketo žit za zajtrk. Izogibajte se tistim, ki imajo 6 g ali več na 30 g suhih žit. Ovseni kosmiči ali žitni kosmiči za dojenčke, ki so polnozrnati in nesladkani, so bolj zdrava izbira.
 

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 7: Pomanjkanje beljakovin
Smernice za malčke predlagajo vključitev porcije hrane iz skupine beljakovin kot del obrokov kosila in večerje. To je lahko meso, ni pa nujno. Kuhani suhi fižol je dober nemesni vir beljakovin.

Kako se izogniti napakam pri obroku

Napaka pri obroku 8: Izbira 'slabih' maščob
Ocvrti piščančji nageti in krompirček z visoko vsebnostjo maščob so nezdrava izbira. Hrana, ocvrta v trans ali nasičenih maščobah, ni dobra za vašega malčka. Morda imajo tudi dodano sol, sladkor in druge arome. Skuhajte svoje krompirjeve rezine in narežite nekaj kuhanega, pustega piščanca za veliko bolj zdravo in hranljivo alternativo. Svojemu malčku lahko postrežete stročji fižol, le da je narezan na majhne koščke.

Kako izgleda krožnik vašega malčka?

Ali prepoznate katero od teh osmih slabih navad? Zabeležite si preproste zamenjave in jih poskusite vključiti v svojo dnevno rutino obrokov. Zdravje malčka vam bo na dolgi rok hvaležno!

Še nikoli niste naredili teh napak pri obroku? Čestitamo! Nadaljujte z dobrim delom in pazite, da v prihodnje ne boste padli v slabe navade.

Viri

Ramsay SA, Branen LJ, Johnson SL. How much is enough? Tablespoon per year of age approach meets nutrient needs for children. Appetite 2012; 58(1):163-7. 

United States Department of Agriculture Food and Nutrition Service. 2016 Child and Adult Care Food Program: Meal Pattern Revisions Related to the Healthy, Hunger-Free Kids Act of 2010. http://federalregister.gov/a/2016-09412 

USDA Meal pattern infographic 
https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/tn/cacfp-servetasty1… (Accessed December 5 2018)

Zadnja sprememba: november 2018
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?