MyFeed Personalized Content
Od 1 leta
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Načrtovalec dejavnosti vašega 12-18-mesečnega otroka

Od plazenja do vstajanja in prvih korakov vaš dojenček zdaj hitro prehaja v otroštvo in postaja ves čas bolj aktiven in gibljiv. Zdaj, ko razvija svojo domišljijo, navigacijo in prostorsko zavest, zakaj ne bi preizkusili teh petih idej za dejavnosti, bodisi v zaprtih prostorih ali zunaj?

4 preberi Sept 12, 2022

Starost od 12 do 18 mesecev je vznemirljiva faza. Vaš malček lahko vse bolj uporablja svojo domišljijo v igri in obseg dejavnosti, v katerih lahko uživate skupaj, je vse širši. Morda boste ugotovili, da vam zdaj rad prinaša igrače in vas vključuje v svoje igre ter da rad ponavlja svoje najljubše dejavnosti znova in znova.

Poleg tega, da je zabavna povezovalna izkušnja, igra dejavnost pomembno vlogo pri zdravi rasti in razvoju. V več državah obstajajo smernice za dejavnosti, ki priporočajo, da so malčki aktivni vsaj eno do tri ure vsak dan. Njihova vsakodnevna dejavnost bo vključevala tako strukturirano kot nestrukturirano (ali brezplačno) igro. Strukturirana igra je, ko odrasla oseba usmerja dejavnost in otroka spodbuja k upoštevanju preprostih pravil. To lahko vključuje priložnostne igre, pa tudi organizirane skupinske dejavnosti. Nestrukturirana ali svobodna igra je, ko je otrok svoboden, da je aktiven na kakršen koli način želi, z minimalnim prispevkom odraslih.
Spodbujanje vašega malčka, da je aktiven v tej starosti, pomaga krepiti njegovo moč in motorične sposobnosti ter spodbujati zdrave navade, ki lahko trajajo vse življenje.
 

Načrtovalec dejavnosti vašega 12-18-mesečnega otroka

1. Kaj? Loviti se
Kako? To je odlična dejavnost, ko vaš malček osvoji hojo in se uči teči. Igre lovljenja so še posebej primerne za na prostem, ko očistite svoje igralno območje od morebitnih nevarnosti. Preprosto pripravite svojega malčka, da vas preganja in obratno. Ko vas označi ali vi označite njega, ga objemite, da bo vedel, da je cilj igre dosežen.
Zakaj? Ta razburljiva, energična igra bo pomagala graditi njegove mišice in izboljšati njegove sposobnosti navigacije in prostorskega zavedanja.
 

Načrtovalec dejavnosti vašega 12-18-mesečnega otroka

2. Kaj? Vožnja
Kako? V tej starosti lahko vaš malček začne uporabljati igrače za jahanje, ki se zibajo ali vozijo, kot so avtomobili, tovornjaki in gugalni konji. Lahko se zabava ob gibanju po hiši in na prostem pod nadzorom staršev.
Zakaj? Vašemu malčku bo všeč občutek neodvisnosti, ki izvira iz tega, da nekaj poganja sam, in bo pomagal krepiti njegovo telo in mišice nog.
 

Načrtovalec dejavnosti vašega 12-18-mesečnega otroka

3. Kaj? Zabava z mehurčki
Kako? Odlična dejavnost za vrt ali park. Napihajte mehurčke in ga spodbujajte, naj se premika, da jih ujame in potisne med svoje roke. Vsi malčki se razvijajo s svojim tempom, zato to igro prihranite za čas, ko bo vaš malček samozavesten na nogah.
Zakaj? Poleg tega, da se bo premikal, bo lovljenje in ujemanje mehurčkov koristilo njegovi koordinaciji rok in oči ter ravnotežju.

Načrtovalec dejavnosti vašega 12-18-mesečnega otroka

4. Kaj? Proga z ovirami
Kako? Ustvarite mini progo z ovirami v svoji dnevni sobi ali vrtu z uporabo predmetov, kot so blazine ali vzglavniki, po katerih se bo plazil, miza, pod katero se bo preplazil, in stol, da se lahko sprehaja okoli njega. Naj vaš malček raziskuje in se zabava, medtem ko vi nadzorujete.
Zakaj? Tovrstna dejavnost bo pomagala razviti njegove grobe motorične sposobnosti in prostorsko zavest ter graditi moč in okretnost.

Načrtovalec dejavnosti vašega 12-18-mesečnega otroka

5. Kaj? Domiselna škatla
Kako? Če imate velike kartonske škatle, so odlične za ustvarjanje skrivališč, pretvarjanje, da so avtomobili ali rakete, ali pa majhni brlogi, da se plazite v in iz njih. Zaradi varnosti naj bodo škatle na voljo le, ko se vaš malček igra z odraslo osebo.
Zakaj? Če mu zagotovite čisto škatlo, mu lahko omogočite, da dela na svojih motoričnih sposobnostih, navigaciji in ravnotežju. Prav tako mu daje možnost, da uporabi svojo domišljijo za ustvarjanje lastnih iger.

Viri

Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Supple 5):869. doi: 10.1186/s12889-017-4867-6. 

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books. 

Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2nd ed. Reston, VA: SHAPE America; 2009. Available at: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx (Accessed August 8 2018) 

Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859-6. 

https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/ (Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/topics-of-development/play/(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-pla…(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed August 8 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/(Accessed August 8 2018)

Zadnja sprememba: april 2018

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?