MyFeed Personalized Content
Od 1 leta
Prehranjevalni program
Add this post to favorites

Načrtovalec aktivnosti vašega 12-24-mesečnega otroka

Ali lahko verjamete, da je vaš malček star skoraj dve leti? Vaš malček se zdaj ves čas spreminja in verjetno že ima nekaj najljubših iger. Ko se bliža njegov drugi rojstni dan, boste opazili, da se njegove ravni spretnosti povečujejo, od usklajevanja njeg

5 preberi Aug 17, 2022

Bodite vzornik

Redna dejavnost je pomembna za zdravje vašega malčka. Fizična igra ohranja zaposlena rastoča telesa in izzive majhnih možganov. Bodite še naprej dober vzornik tako, da boste sami čim bolj aktivni. Naj vas vidi, kako se sprehajate, plešete in se igrate na igrišču, namesto da sedite na kavču, gledate televizijo ali gledate v svoj mobilni telefon. Ne pozabite, da bo želel narediti to, kar vidi, da počnete.

Zmešajte igre

Nekatere igre bodo pomagale razviti njegove fine motorične sposobnosti, saj uporabljajo majhne mišice v njegovem telesu, na primer tiste v prstih. Dejavnosti, kot so ples, skakanje in dirkanje, da bi pobral svojo najljubšo igračo, vključujejo celotno telo, zato bodo pomagale razviti njegove grobe motorične sposobnosti.

Vsak dan vključite tako strukturiran kot nestrukturiran čas igranja. Eden od načinov, kako zadovoljiti njegovo potrebo po strukturirani igri, je, da ste skupaj aktivni zunaj, kjer je dovolj prostora za gibanje. Če vreme dopušča, se lahko odpravite na lokalno igrišče, se sprehodite po parku ali obiščete naravovarstveni center. Tukaj je še pet idej za zabavne igre, ki jih lahko igrate skupaj, tako da lahko dosežete cilj eno do tri ure telesne dejavnosti na dan...

Načrtovalec aktivnosti vašega 18-24-mesečnega otroka

1. Kaj? Zložite in letite

Kako? Skupaj naredite papirnato letalo in ga spodbudite, naj teče in ga ujame. Če lahko, pojdite ven na široko odprt prostor, da bo dovolj prostora za dirkanje. Naj ga tudi on poskusi vreči (morda bo potreboval pomoč!), nato pa tecite za njim, da mu pokažete, kako zabavna je igra.

Zakaj? Tek naokoli vključuje premikanje celotnega telesa in bo pomagal graditi mišično moč v nogah. Zabavno je tudi, če ugiba, kam bo veter odnesel letalo!

Načrtovalec aktivnosti vašega 18-24-mesečnega otroka

2. Kaj? Zgradite jih

Kako? Spodbujajte svojega malčka, da naredi stolp iz mehkih blokov, nato pa jih ponovno podrete.

Zakaj? Ta igra bo pomagala razviti njegove spretnosti rok in prstov. To je dober primer nestrukturirane igre, kjer lahko ustvari, kar mu je všeč, in se nauči, kako stvari delujejo. Prav tako bo zasedela njegove roke in izzival njegove možgane.

Načrtovalec aktivnosti vašega 18-24-mesečnega otroka

3. Kaj? Skrivalnice

Kako? Poiščite mesto, kjer se boste skrili, medtem ko vas vaš malček išče, nato pa zamenjajte, da se on skriva. Druga možnost je, da skrijete igračo, da jo najde. Izmenjajte se in mu pokažite, kako uživate v igri in ste skupaj aktivni.

Zakaj? Pri starosti 18 do 24 mesecev bo vaš malček verjetno razumel koncept »skrivanja«. Če na primer skrijete igračo pod prevleko, jo bo znal poiskati. Če vreme dopušča igranje zunaj, je skrivalnica priložnost zanj, da med tekom naokoli razvije grobe motorične sposobnosti. Ta igra je strukturirana igra, pri kateri otroci sledijo navodilom in jih vodi odrasla oseba, in je dober način za vključitev te vrste igre v cilj dnevne dejavnosti, ki traja eno do tri ure. To je tudi priložnost, da ga naučite novih besed za stvari, ki jih odkrije ali opazi zunaj.

Načrtovalec aktivnosti vašega 18-24-mesečnega otroka

4. Kaj? Notranji krog

Kako? Postavite obroč na tla ali razporedite skakalno vrv v krog in naokoli raztresite kroglice različnih velikosti. Spodbujajte svojega malčka, da zbere kroglice in jih položi v krog. Ko bo imel nekaj vaje, se pridružite in ugotovite, kdo zmore to hitreje!

Zakaj? Izziva vašega malčka, naj se hitro premika in upogiba celotno telo, da pobere in odloži kroglice, ter dirka naprej in nazaj. Pomaga mu vaditi tako grobe kot fine motorične sposobnosti.

Načrtovalec aktivnosti vašega 18-24-mesečnega otroka

5. Kaj? Zadetek

Kako? Postavite prazne steklenice za vodo kot keglje in pokažite svojemu malčku, kako zakotali žogo, da jih prevrne. Pohvalite ga, če podre kakšno steklenico, da okrepi cilj igre.

Zakaj? Uresniči svoje grobe motorične sposobnosti in koordinacijo oči in rok. Ne pozabite, da ste otrokov vzornik, zato je bolj verjetno, da se bo pridružil in igral, če bo videl, da se tudi vi zabavate. Naučil se bo tudi »vzroka in posledice«, kako se izmenjevati in slaviti športne zmage!

Kontrolni seznam za varnost na igrišču

 • Na igrišču imejte svojega malčka vedno na očeh in pozorno nadzorujte.
 • Poiščite opremo za igro, primerno starosti.
 • Izberite gugalnice z oporo, da ne more pasti.
 • V idealnem primeru izberite igrišče z mehkimi tlemi v primeru padca.
 • Pazite na kovinsko igralno opremo, ki se lahko v poletnih mesecih segreje.
 • Opozorite svojega malčka, naj se povzpne po stopnicah do tobogana, namesto da bi poskušal splezati na sam tobogan.

 

Viri

https://pathways.org/growth-development/toddler/games/ (Accessed December 5 2018) 

Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Supple 5):869. doi: 10.1186/s12889-017-4867-6. 

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books. 

Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2nd ed. Reston, VA: SHAPE America; 2009. Available at: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx (Accessed December 5 2018) 

Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859-6. 

https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/ (Accessed December 5 2018) 

https://pathways.org/topics-of-development/play/ (Accessed December 5 2018) 

https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-play/ (Accessed December 5 2018) 

https://pathways.org/baby-milestones-calendar/ (Accessed December 5 2018) 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.