MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

20. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Ta teden se vam v trebuhu dogaja toliko, da boste morda želeli malo zadremati, ko boste prebrali o tem! Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Vaš dojenček raste vse hitreje, še posebej, ko gre za razvoj možganov, ki je trenutno precej pospešen. Njegovo telo je res zraslo, zaradi česar se zdi njegova glava manj velika. Če je vaš otrok deklica, so njeni jajčniki opremljeni z dovolj primitivnimi celicami, da proizvedejo 7 milijonov jajčec! Toda od te stopnje razvoja naprej se bo to število začelo zmanjševati in se bo ob rojstvu znižalo na približno 2 milijona. Do tega tedna lahko dejansko vidite njegove obrvi in vse lase, ki jih ima na glavi.

20-teden

TVOJE TELO

Ste že začutili, da se vaš otrok premika? Kakšen čudovit trenutek! Če želite kar najbolj uživati, lezite ali se usedite in se sprostite. Takrat boste lahko najbolj jasno občutili trzanje. Večina dojenčkov ima najbolj aktivno fazo zvečer med 20. in 23. Uro.

Morda pa boste še vedno potrebovali malo potrpljenja, da boste lahko zaznali premike. Na začetku verjetno ne boste čutili nič drugega kot nežno trzanje. Udarci ob trebuh so od 25. tedna dalje bolj izraziti. In minilo bo nekaj tednov, preden bo tudi bodoči oče lahko doživel ta čudoviti trenutek.

PREHRANA

Verjetno so vam povedali, kako pomemben je fluorid tako za vaše kot za prihodnje zobe vašega otroka. Nekatere države so se odločile za fluoriranje vode iz pipe, da bi preprečile karies, in na splošno bo pitna fluorirana voda izpolnjevala zahteve med nosečnostjo. Ker lahko uživanje preveč fluorida negativno vpliva na zdravje, se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, preden vzamete katero koli prehransko dopolnilo. Fluorid najdemo v nekaterih mineralnih vodah, zlasti v školjkah, kot so meso rakov ali kozic, ter grozdje, rozine in krompir.

NASVETI

Mačke so bile slabo ocenjene v odnosu do nosečnic. Ali bi vaša mačka lahko prenesla potencialno nevarno bolezen - toksoplazmozo - na otroka? Čeprav ni treba poslati svojega ljubljenčka stran, dokler se ne rodi otrok, morate sprejeti določene previdnostne ukrepe, zlasti če je vaša mačka mlada. Iztrebki mačk lahko dejansko prenašajo toksoplazmozo. To je precej pogosto in večina žensk ga razvije, ne da bi se zavedale. Zelo nevarno za svojega nerojenega otroka, celo smrtno, da bi se izognili tveganju, zaupajte vse vzdrževanje mačje stelje tretji osebi in si redno umivajte roke po dotiku mačke.
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?