MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

19. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Vaš mali stanovalec tehta od 300 do 400 gramov – stehtajte grenivko v roki in približno toliko je težak. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Dogaja se veliko rasti, čeprav je vaš dojenček zelo aktiven. Ni nujno, da je na vaši uri in vas lahko ponoči zbudi, ko se nemirno premika. Poskusite nežno božati svoj trebuh in se pogovorite z njim, ko to stori, morda ga bo to pomirilo in morda bosta oba lahko spet zaspala. Ker ni zelo velik, ima veliko prostora za premikanje rok in nog ter brcanje. Ne pozabite pobožati udarca, da pokažete otroku, da ste tam!

19-teden

TVOJE TELO

Čeprav vaše telo svoje delo opravlja skoraj na avtopilotu, je treba še vedno nekaj stvari poskrbeti navzven. Če tega še niste storili, se na naslednjem pregledu z ginekologom pogovorite, kako in kje želite roditi. Če želite svojega otroka v bolnišnico, vam jo lahko priporočijo. Bolnišnice običajno ponujajo informativne dogodke za bodoče starše, tako da lahko dobite vtis o kraju. To lahko pripomore k lažji odločitvi!

PREHRANA

Čas za preverjanje pridobivanja telesne teže: tudi če so dodatne kalorije iz "zdrave hrane", lahko tudi te povzročijo dodatno povečanje telesne mase. Prekomerno pridobivanje teže med nosečnostjo lahko vodi tudi do prevelikega otroka ob rojstvu. V nasprotju z nekaterimi prepričanji izjemno velik otrok ob rojstvu ni bolj zdrav od otroka, rojenega z normalno in zdravo težo. Poleg tega lahko visoka porodna teža pomeni, da bo imel dojenček večjo možnost, da postane pretežek v otroških letih. Poleg tega, da vodi do drugih težav, kot je sladkorna bolezen, debelost pri otrocih pogosto vodi v debelost pri odraslih. Pogovorite se s svojim zdravnikom, kako se vaše povečanje telesne mase povečuje v primerjavi s tem, kar vam priporočajo.

NASVETI

Hura! Ste na sredini nosečnosti. To je odličen čas, da se potrepljate po hrbtu! Navsezadnje ste dosegli nekaj izjemnega. Seveda imate kot vse bodoče mamice, veliko neodgovorjenih vprašanj – na primer, kaj se zgodi od tega trenutka naprej. Zato je vredno obiskati predporodni tečaj. Vedeti, kaj se dogaja, odvzame veliko negotovosti. Posebej koristen je tudi pogovor z drugimi mamicami in bodočimi starši. Predporodni tečaj je tudi pravi čas, da se naučite več o dojenju. Če med nosečnostjo razmišljate vnaprej, boste okrepili svoje zaupanje v dojenje, ko bo vaš otrok prišel.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?