MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

22. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Če bi lahko pogledali noter, boste morda videli, da vaš otrok sesa palec. To je način narave, da jo pripravi na dojenje že od rojstva. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 26, 2022

RAZVOJ OTROKA

Njegovo srce je zdaj dovolj veliko, da lahko slišimo njegove srčne utripe s preprostim stetoskopom na trebuhu. Ali ste vedeli, da končne barve njegovih oči ne boste vedeli šele 6-10 mesecev po njegovem rojstvu? Zdi se, da ima veliko dojenčkov ob rojstvu modre oči in ker se pigment porazdeli v očesu, se barva spremeni v svoj končni odtenek. Njegova koža je videti precej nagubana in je še vedno prosojna ter je zaradi vidnih majhnih krvnih žil rožnato rdeče barve. Pokrit je z mastno zaščitno prevleko, "vernix", ki jo izločajo žleze lojnice. Ne skrbite, izginilo bo!

22-teden

TVOJE TELO

Vaš trebušček postaja vse večji. Ko dojenček in vse, kar ga obdaja, postanejo težji, bolj bo obremenjen vaš hrbet. Pomembno je, da sedite in stojite čim bolj naravnost. To lahko vadite tako, da poskušate uravnotežiti knjigo na glavi, kot model. Ne dovolite, da se vaša medenica nagne naprej, ko hodite ali stojite. Za hrbet lahko postavite majhno blazino, ki bo podpirala vašo pokončno držo, če dolgo sedite.

PREHRANA

Ne spreglejte škroba v svojih obrokih. V nasprotju s splošnim prepričanjem je škrob, znan kot živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, del zdrave prehrane za nosečnice. Prav tako vam dajejo energijo, ki je bistvenega pomena za vas in vašega odraščajočega otroka. Če so vam svetovali, da omejite pridobivanje teže, morate biti pozorni na količine, pa tudi na to, kako jih kuhate. Pazite, da jih ne spremlja presežek maščob ali maslenih omak. Škrobna živila vključujejo krompir, kruh, testenine, riž, kvinojo in zdrob, pa tudi stročnice (fižol, leča,) in večina je na voljo v polnozrnati različici, kar je bolje.

NASVETI

Veliko žensk se sprašuje, ali med nosečnostjo pridobivajo dovolj teže, preveč ali premalo. Povečanje telesne mase se razlikuje od ženske do ženske in priporočila temeljijo na tem, ali ste nosečnost začeli kot premajhna, normalna, prekomerna telesna teža ali predebela. Zdravnik vam lahko svetuje najbolj zdravo pot za vas. Kot veste, lahko povečanje telesne mase med nosečnostjo vpliva na težo vašega otroka ob rojstvu; ne pozabite, da zelo velik dojenček ni bolj zdrav kot otrok, rojen s povprečno težo.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?