MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

18. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

V 18. tednu se zgodi veliko skokov in meja, od razmnoževanja živčnih celic do začetkov prstnih odtisov. Preberite več o tem tednu.

3 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Samo v enem od neverjetnih dejstev nosečnosti je do tega tedna vaš otrok proizvedel večino milijard možganskih celic, ki jih bo imel ob rojstvu! Tudi mišice postajajo močnejše, njegovi gibi pa živahnejši, tako da, če še niste začutili, da vaš otrok pleše naokoli, bi morali kmalu. Vse je odvisno od temperamenta vašega otroka. Drugi dogodki se odvijajo z njegovimi rokami - na njegovih prstih se razvijajo majhni nohti in prstni odtisi se začnejo pojavljati.

18-teden

TVOJE TELO

Prav neverjetno je, da se božaš po trebuhu in veš, da tam raste oseba. In ko si predstavljate interakcijo s tem malim človekom – kako se bo nasmehnil, kako bo izgledal – je prav neverjetno, kajne? Morda poznate spol svojega otroka. Ali pa morda čakate na njegovo rojstvo, da boste izvedeli. Kakorkoli že, skoraj je čas za drugi ultrazvočni pregled. Tokrat bo vaš zdravnik lahko preveril, ali se vaš otrok zdravo razvija, pa tudi, ali je deklica ali fant. Ne bodite razočarani, če želite vedeti, vendar se še nič ne vidi. Vaš otrok mora ležati »pravilno« ali celo najbolj izkušeno oko ginekologa ne more določiti njegovega spola.

PREHRANA

Na žalost lahko nosečnost moti normalno gibanje črevesja. Ne moremo ga dovolj poudariti: lahko pomaga prehrana, bogata z vlakninami, tekočina in zmerna aktivnost. Sveža ali kuhana zelenjava, sadje in polnozrnata žita, oreščki in stročnice lahko delajo čudeže. Pijte dovolj (2 litra tekočine na dan), da hidrirate in olajšate "transport". In poskusite začeti dan s kozarcem vode ali svežega pomarančnega ali grenivkinega soka, v katerem ostane kaša. Suhe slive čez noč namočite, da se zmehčajo, in uživajte za zajtrk z jogurtom – so varna naravna odvajala in lahko pomagajo pri lenobnem delovanju črevesja. In nadaljujte hojo ali drugo dejavnost, ki ste jo opravljali v času nosečnosti. Če kljub tem majhnim nasvetom vaše težave še vedno obstajajo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Predvsem pa ne jemljite zdravil brez recepta brez posvetovanja z zdravnikom.

NASVETI

Rekli so vam, da zaužijete veliko hrane, bogate s kalcijem, da okrepite svoje kosti in kosti svojega otroka, toda kaj storite v primeru laktozne intolerance? Samo bolj ustvarjalni moraš biti, da izpolniš svoje potrebe. Veliko ljudje z laktozno intoleranco lahko še vedno jedo nekaj sira ali jogurta (nekaj laktoze se odstrani, ko ta živila fermentirajo). V nekaterih območjih so na voljo tudi mleka brez laktoze in mleka z zmanjšano vsebnostjo laktoze. Poleg mlečnih izdelkov imajo nekatera živila dodan kalcij, kot so kruh in sokovi; preverite paket hrane, da se prepričate. Viri kalcija so tudi temna in listnata zelenjava (vključno z "morsko zelenjavo" - morske alge) in posušen fižol.
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?