MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

14. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Vaš dojenček je približno velik kot grenivka! Ste že občutili, kako se premika ali brca? Če ne, bi morali v naslednjih tednih! Preberite več o tem razburljivem času.

3 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Ta teden se začnejo razvijati nohti na nogah vašega otroka. Z usnjico pod povrhnjico se njegova koža še naprej razvija. Njegova ščitnica deluje in zdaj proizvaja ščitnični hormon. Od tega tedna začne vaš dojenček v vas postajati veliko bolj aktiven in njegovi gibi so bolj usklajeni. Zdaj tehta okoli 110 g in je približno 12 cm dolg od trtice do temena.

14-teden

TVOJE TELO

Če se trenutno dobro počutite in se v drugem trimesečju počuti veliko žensk, to izkoristite. To je morda odličen čas za potovanje, za početi stvari s svojim partnerjem. Kasneje v nosečnosti tega morda ne boste mogli storiti. Prav tako je pravi čas, da se nagradite – z obiskom frizerja ali večernim izhodom s prijatelji. Presegli ste prvo oviro! Torej, karkoli je za vas zabavno, si vzemite čas in si privoščite.

PREHRANA

Maščobe in esencialne maščobne kisline so bistvene v vaši prehrani. Vendar le redkokdo od nas tvega, da ne bomo dobili dovolj. Ker ima 1 čajna žlička maščobe več kot dvakrat več kalorij kot 1 čajna žlička beljakovin (jajčni beljak) ali ogljikovih hidratov (krompir), je preprost način za nadzor nad pridobivanjem telesne teže ta, da se zavedate, koliko dodatnih maščobnih kalorij je dodanih vaši prehrani. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov za vnos maščob. Pri dodajanju maščob med kuhanjem najprej uporabite rahlo roko. Uporabite le toliko, da namastite ponev in raziščite različne načine kuhanja (kuhanje v sopari, pečenje), ki ne zahtevajo dodane maščobe. Prav tako izberite »zdrava« rastlinska olja, ki vsebujejo manj nasičenih maščob v primerjavi s trdnimi živalskimi maščobami, kot sta maslo ali mast. Nekatera so nenadomestljivi viri esencialnih maščobnih kislin za vas in vašega otroka, na primer olja repice in orehov. In ne pozabite na pomen DHA (dokozaheksaenojske kisline), maščobe, ki jo najdemo v nekaterih ribah, kot je losos, ki pomaga podpirati razvoj možganov in oči vašega otroka.

NASVETI

Razmišljate o odhodu na dopust in se sprašujete, ali lahko? Ni problema. Odhod na dopust v četrtem ali petem mesecu nosečnosti je v redu. Še vedno se lahko povsem normalno gibate in počnete skoraj vse, kar želite. Stvari, o katerih morate razmišljati: na potovanjih z avtomobilom se ne pozabite ustaviti za odmor vsaki dve uri. To se običajno zgodi, saj pijete več tekočine kot običajno. Ne bi smeli sedeti predolgo z nogami pod kotom. In pogosto bi morali vstati, še posebej, če letite (letenje je na splošno v redu do sedmega meseca, vendar se posvetujte s svojim zdravnikom). Čeprav potovanje v vroče dežele samo po sebi ni tvegano, je lahko manj prijetno z oteklim trebuhom. Ne pozabite, da zdravstvene storitve in higienski pogoji pogosto niso tako dobri kot pogoji doma.

Opomba: Če so injekcije potrebne ali potrebujete zdravilo proti potovalni bolezni, se morate o tem pogovoriti s svojim zdravnikom.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?