MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

24. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Ali že čutite, da se dojenček odziva na zvok in vaše božanje? Proti koncu drugega trimesečja je, ko nekatere ženske poročajo, da se to začne dogajati, zato bodite previdni. Preberite več o tem tednu.
 

3 preberi Jul 26, 2022

RAZVOJ OTROKA

Ko se otrokove možganske povezave vse bolj spretno odzivajo na sprejemanje signalov iz njegovih receptorskih čutnih organov, postopoma shranjuje senzorične izkušnje – okuse hrane, ki jih delite z njim, vaš vonj. Navajen je na vaše zvoke - vaš srčni utrip, vaše dihanje, celo vaš želodec - in lahko loči ta pridušen notranji zvok od vseh novih zvokov od zunaj: glasbe, vašega glasu, glasu njegovega očeta in vseh drugih manj prijetnih zvokov (saj ste vedeli, da je pameten!). Zato se pogovorite s svojim otrokom. Povejte mu, kaj nameravate, kaj vidite, kaj slišite, tudi kaj čutite. Že od rojstva bo prepoznal vaš glas, svojega očeta, morda celo glasbo, ki ste jo med njegovim bivanjem radi poslušali.

24-teden

TVOJE TELO

Mama se smeji - to je super! Ali ste vedeli, da se otrok morda vse bolj zaveda, kako se počutite? Njegovo zaznavanje je poleg vseh drugih bolj očitnih telesnih sprememb lahko precej dobro razvito. Zato ne poskušajte pretiravati bodisi v službi, doma ali v prostem času. Tudi če se še vedno počutite popolnoma v dobri kondiciji, se občasno poskusite sprostiti.

PREHRANA

To je pravi čas, da še enkrat preverite, ali delate vse, kar je v vaši moči, da dobite dovolj železa v svoji prehrani. Zakaj je pomembno? Če vaša prehrana ni dovolj bogata z železom, bo dojenček morda še vedno zadovoljil svoje potrebe – vendar bo to prišlo iz vaših zalog železa, kar pomeni, da imate veliko tveganje, da postanete anemični. Pa ne samo med nosečnostjo. Anemija se lahko poslabša ob porodu. Živila, bogata z železom, so meso – zlasti rdeče meso, perutnina, ribe in rumenjaki. Dobri ponudniki so tudi posušen grah, fižol in leča, špinača, suho sadje in z železom obogateni žitni kosmiči za zajtrk. Živila, bogata z vitaminom C, kot so pomaranče, paradižnik in jagode, bodo pomagala telesu absorbirati železo iz neživalskih virov. V nekaterih primerih vam bo zdravnik morda želel predpisati dodatek železa, vendar ga ne začnite jemati, razen če ste bili na to napoteni. Brez samozdravljenja med nosečnostjo!

NASVETI

Zdaj že vsi vidijo, da boste imeli otroka. Mnogi ljudje se ne morejo upreti napovedi, ali boste imeli dekle ali fantka, glede na to, kako se »nosite«. Čeprav je običajno misliti, da kje na materi leži izboklina, določa njen spol – zgoraj visoko pomeni, da je dekle, spodaj nizko pri bokih je zagotovo fant (ali kakšna različica teh prepričanj)! To je popolnoma neutemeljeno prepričanje. Čeprav so vse napovedi lahko zabavne, če res želite vedeti spol svojega otroka, se med ultrazvokom posvetujte z zdravnikom.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?