MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

3. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Ste na samem začetku poti! Ničesar še ne vidite, vendar to ne pomeni, da se ne dogaja veliko.

3 preberi Jul 21, 2022

RAZVOJ OTROKA

Srce vašega dojenčka že bije! Le majhna pika, embrionalni disk, ki je trenutno vaš otrok, je že sestavljen iz treh plasti celic, ki bodo tvorile različne dele njegovega telesa. Znanost je neverjetna – notranja plast, endoderma, bo povzročila organe njegovega prebavnega trakta, jetra, trebušno slinavko in organe njegovega dihalnega sistema. Zunanja plast, ektoderma, bo oblikovala njegov živčni sistem in njegove različne organe ter kožo, nohte in lase. Tretja plast bo tvorila večino njegove skeletne strukture, srce, sečila in spolne organe. V sredini mezoderme je notohorda, ki mu bo služila kot začasna hrbtenica, in iz katere bodo nastali osrednji živčni sistem, bodoči možgani in glava. Embrionalni disk se poveča s približno 0,4 mm na začetku tedna na 1,5–2,5 mm do konca tedna.

3-teden

TVOJE TELO

Niste dobili menstruacije, ko bi jo morali. Sprva verjetno niste pomislili na to. Ampak potem ... Kaj pa če? Odločili ste se za test nosečnosti in bil je pozitiven. Čestitamo! Čudovita pustolovščina se bo kmalu začela, ena najboljših v vašem življenju. Seveda se nič ne vidi, a to ne bo trajalo dolgo.

PREHRANA

Skrb zase in za kar jeste je pomembnejša kot kdaj koli prej. Vprašanje, ki se pojavi je "ali moram jesti za dva?". Ne, nosečnicam ni potrebno jesti za dva, kar pomeni dvakrat več kot običajno. Vendar morate izbrati visoko kakovostna živila, ki vsebujejo vse pomembne hranilne snovi. Dve hranili, ki sta pomembni za razvoj ploda v zgodnjih fazah nosečnosti, sta folna kislina in železo.

Folna kislina pomaga zmanjšati tveganje za resne prirojene okvare hrbtenice in možganov, imenovane okvare nevralne cevi. Prav tako pomaga telesu pri tvorbi novih celic. Temne, zelenolistne vrste zelenjave, kot sta ohrovt in špinača, so s folno kislino še posebej bogate. Dodatni dobri viri so posušen fižol in grah, pomaranče, žitni kosmiči obogateni s folno kislino in zrna obogatena s folno kislino. Folna kislina, ki je še posebej pomembna v zgodnjih tednih pomaga, da se nevralna cev vašega otroka razvije v hrbtenico in možgane.

Železo je pomembno hranilo, na katerega se morate osredotočiti med nosečnostjo, saj ga vaše telo potrebuje več kot običajno. Dodatek še enega malega človeka v notranjosti vodi do povečanega volumna krvi zaradi izgradnje rezerv ploda in posteljice. Železo pomaga prenašati kisik po krvi in je potrebno za delitev celic ter zdravo rast vašega bodočega dojenčka.

Najboljši viri železa so tisti iz živali, kot so rdeče meso, ribe in perutnina. Dobri ponudniki so prav tako posušen grah, fižol in leča, špinača, suho sadje in z železom obogateni kosmiči za zajtrk. Živila, bogata z vitaminom C, kot so pomaranče, paradižnik in jagode, bodo pomagala telesu absorbirati železo iz neživalskih virov. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom, če vas skrbi, da morda ne boste izpolnili svojih potreb, preden vzamete kakršne koli vitaminske ali mineralne dodatke.

NASVETI

Nekaterim živilom se je treba med nosečnostjo popolnoma izogibati. Zaradi možne prisotnosti toksinov lahko surovi morski sadeži predstavljajo tveganje za plod. Naj bo to začasno slovo od školjk, surovih ostrig, sušija in sašimija ter celo lososa. Slabo kuhano meso, perutnina in surova ali premalo kuhana jajca lahko vsebujejo tudi bakterije, ki lahko škodujejo vašemu otroku v razvoju. Zato zelo dobro operite zelenjavo in se izogibajte majonezi ali solati, začinjeni s katero koli omako ali prelivom iz surovega jajca.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?