MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

11. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Če bi lahko pogledali v notranjost, bi videli tanke dlake, ki se razvijajo na obrvi vašega otroka in nad njegovo ustnico. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Od trtice do temena je vaš dojenček zdaj velik impresivnih 6 cm, približno velikosti paradižnika primerne velikosti. In v vas je še en naporen teden. Živčne celice se še naprej množijo, tudi če za zdaj v možganih med njimi še ni povezave. Vendar pa se v njegovi hrbtenjači začnejo vzpostavljati nevronski krogi v in okoli njegovih mišic. To pomeni, da bo vaš otrok kmalu imel refleksne gibe v vas.

11-teden

TVOJE TELO

Pas na vaših hlačah se začenja vtikati in vaša običajna velikost modrčka postaja nekoliko preveč oprijeta. Proti koncu prvega trimesečja bodoča mati v povprečju tehta približno 0,5 do 2,0 kg več. Zanimivo je, da dojenček prevzame najmanjši delež povečanja teže. S približno 10 grami je še vedno res lahek. Večina teže bo posledica vaše razširjene maternice, posteljice in amnijske tekočine.

PREHRANA

Da bi se izognili poseganju v lastno kostno maso, je nujno, da jeste hrano, ki zagotavlja, da vi in vaš otrok dobita zadostno količino kalcija. Kalcij je v mleku in mlečnih izdelkih, pa tudi v nekaterih vodah, bogatih s kalcijem. Najdemo ga tudi v večini zelene, listnate zelenjave in v sezamovih semenih. Pomislite na 4 porcije mlečnih izdelkov na dan in vodo, bogato s kalcijem, da pokrijete svoje potrebe. Vašemu zdravniku se bo morda zdelo koristno, da vaš vnos hrane dopolni s kalcijem v obliki prehranskega dopolnila, samo da se prepričate, da boste zaužili dovolj že čez dan.

NASVETI

Morda upate, da bo vaš otrok podedoval vašo barvo oči ali tip las, kaj pa vaše alergije? Če imate ekcem, "seneni nahod" ali astmo, obstajajo načini, kako zmanjšati možnosti, da bo tudi vaš otrok trpel.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?