MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

10. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Ste že v 10. tednu nosečnosti. Še 29 tednov je do spoznanja svoje male ljubezni. Več o tem, kaj se dogaja ta teden.

3 preberi Jul 21, 2022

RAZVOJ OTROKA

Vaš dojenček je resnično podoben malemu človeku. Njegov obraz je končno videti kot en, z vsem na svojem mestu. Njegova glava je še vedno zelo velika, veliko večja od preostalega telesa, vendar jo lahko obrne. Njegovo telo ima veliko mišic in lahko maha z rokami in nogami, čeprav ni usklajeno. V njegovem trebuhu njegova prevelika jetra tvorijo veliko rdečih krvnih celic.

10-teden

TVOJE TELO

Morda ste pred pol ure skakali od veselja nad nosečnostjo, nato pa ste se nenadoma zdeli zaskrbljeni. Da, nihanja razpoloženja v prvem trimesečju so lahko zelo impresivna. Če ste trpeli zaradi nihanja razpoloženja ali se počutite slabo, bo to verjetno kmalu izginilo. V drugem trimesečju, ki se tik začenja, se raven hormonov spet uravnoteži. Takrat večina mam doživi občutek mirnejšega počutja.

PREHRANA

Ta teden vas opozarjamo na dobre, staromodne beljakovine. Jemljete dovolj vsak dan?

Beljakovine, ki so gradnik otrokovega telesa, pomagajo razviti skoraj vse, od mišic do kolagena. Med nosečnostjo se vaše potrebe po beljakovinah povečajo s približno 50 g na 71 g na dan. Če to povzamemo v kontekstu tega, kar je na vašem krožniku, kuhano jajce vsebuje približno 7 g beljakovin, 30 g porcija sira in 240 ml skodelica mleka ima vsak 7-8 g, 85 g fileta lososa pa 23 g. Torej, eno jajce vam lahko zagotovi približno enako količino beljakovin kot 30 g mesa, rib ali sira ali kozarec mleka. Beljakovine so nujne tako za vas kot za vašega odraščajočega otroka. Čeprav nobeno posamezno živilo rastlinskega izvora ne vsebuje vseh esencialnih aminokislin, lahko vegetarijanska prehrana zagotovi različne beljakovine rastlinskega izvora. Uživanje različnih vrst rastlinskih beljakovin ob istem obroku, kot so nekatere kombinacije žit, stročnic in oreščkov, lahko zagotovi mešanico vseh esencialnih aminokislin. Če so mlečni in jajčni proteini del vaše prehrane, lahko dobite tudi vse esencialne aminokisline. Obvestite svojega zdravnika, če sledite vegetarijanski ali veganski prehrani.

NASVETI

Ali lahko med nosečnostjo jem ribe?

Nosečnice lahko kot del uravnotežene prehrane uživajo ribe, saj so odličen vir beljakovin. Vendar pa imajo nekatere ribe visoko koncentracijo živega srebra, onesnaževalca, na katerega je živčni sistem ploda še posebej občutljiv, ko se razvija. Zato je priporočljivo, da nosečnice ne uživajo: mečarice, marlina, sikija (iz družine morskih psov), morskih psov in nekaterih vrst kraljeve skuše. Seznam drugih rib, ki se jim je treba izogibati, se razlikuje glede na regijo in lahko vključuje nekatere običajne vrste tune, jegulje, orade, drsalke in ciplje. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da se prepričate.

Na splošno se mastne ribe, kot so losos in sardele, priporočajo za prehrano nosečnic. Te ribe zagotavljajo DHA (dokozaheksaenojsko kislino), omega-3 maščobne kisline, ki pomaga podpirati razvoj možganov in oči vašega otroka. Toda pobiranje ribjih izdelkov iz oddelkov zamrznjene hrane, kjer so pogosto zmečkani, ali v drobtinah, ni tako dobro kot izbira bolj zdravih različic s pustimi beljakovinami, kot so fileti lososa ali bele ribe. Pridobivanje zadostne količine DHA je lahko težavno, zato, če niste prepričani – ali niste ljubitelj rib –se pogovorite s svojim zdravnikom o dodatku, ki vsebuje DHA. Če razmišljate o tem, kako bi lahko uživanje rib vplivalo na tveganje za alergijo pri vašem otroku v razvoju, vedite, da trenutne raziskave kažejo, da lahko zdrave nosečnice v svojo prehrano vključijo živila, kot so mleko, jajca, ribe, oreščki ali pšenica, brez povečanega tveganje za alergije za svoje otroke.
 

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?