MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

13. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Začetek vašega drugega trimesečja je začetek številnih novih razvojnih mejnikov za vašega otroka. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Ta teden veliko novih dogodkov. Vaš dojenček lahko pogoltne amnijsko tekočino, ki jo absorbira njegov prebavni trakt in se izloči kot urin skozi ledvice, ki še ne dolgo nazaj delujejo. Njegova koža ima celice, imenovane melanociti, ki bodo po rojstvu odgovorne za pigmentacijo njegove kože. Njegove kosti se še naprej oblikujejo in njegovo malo okostje se postopoma sestavlja. Seveda je naravnost čudovit!

13-teden

TVOJE TELO

Običajno do konca tretjega meseca začnejo vse tiste majhne ‘neudobnosti’ zgodnje nosečnosti izginiti in počutili bi se morali precej dobro. Izkoristite vsako priložnost, da se odpravite ven, da uživate v svežem zraku, tudi če ni vse modro nebo in svetlo sonce.

PREHRANA

Kot veste, se med nosečnostjo vaše prehranske potrebe spremenijo, ker negujete tako telo svojega rastočega otroka kot tudi svoje. Čeprav potrebujete približno 50 % več nekaterih pomembnih hranil, da ustvarite okolje, ki bo najbolje podpiralo rast in razvoj vašega otroka, to ne zahteva, da zaužijete 50 % več kalorij! V drugem trimesečju lahko približno 340 kalorij več od tistega, kar ste zaužili pred nosečnostjo, ženskam z zdravo telesno težo in otroku zagotovi dovolj energije. Pomembno je, da so vaše kalorije izbrane pametno: majhne spremembe lahko naredijo veliko razliko. Na primer, zajtrk z jajci ali obogatenimi žitni kosmiči, vsebuje cink in beljakovine. Cink je mineral, ki pomaga graditi zdrav imunski sistem, beljakovine pa so gradnik za številne bistvene snovi, od encimov do protiteles. Kozarec mleka ali porcija jogurta vam bo dal kalcij, ki je skupaj z vitaminom D temelj za zdrave kosti in zobe. Rezina ali dve polnozrnatih toastov skupaj z majhnim koščkom sadja zagotavljata vlaknine in ogljikove hidrate, ki so glavno gorivo za vas in vašega otroka.

NASVETI

Razmišljate o dojenju? »Supermoči« materinega mleka za vašega otroka (in vas) ni mogoče podcenjevati – nosečnost pa je pravi čas za pripravo.

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?