MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

16. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Če bi lahko pogledali v sebe  in opazovali svojega odraščajočega otroka, bi ga morda kmalu videli, kako sesa palec! Končno mu je uspelo priti do ust. Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Če še niste, je možno, da začutite, da se vaš dojenček ta teden (ali v prihodnjih tednih) prvič premakne. Ti gibi so še vedno zelo lahki, zato ne pričakujte velikih občutkov. Bodite pozorni, kaj se počuti kot metuljeva krila v trebuhu. Ali majhni mehurčki. Razburljivo in čudovito je, ko se zgodi.

16-teden

TVOJE TELO

Če ste že imeli hrepenenje, se morda sprašujete, ali je to zato, ker vam primanjkuje hranil. Ne, to je preprosto hormonsko povezan stranski učinek nosečnosti. Verjetno ste opazili, da se nekatera živila zdijo "drugačna" ali manj okusna. Drugi pa imajo občutek, da so nepogrešljivi! Dobrodošli v svojem telesu med nosečnostjo. Brez rime ali razloga za to. Potrudite se, da v vsem, kar jeste, pomislite na "zmernost". Poskusite uravnotežiti hrepenenje po hrani s skrbjo zase in za svojega odraščajočega otroka.

PREHRANA

Vitamin A je pomemben, ko ste noseči, vendar v pravih količinah, ne preveč ne premalo. Dovolj skrivnostno za vas? Prevelik vnos bi lahko škodoval vašemu otroku v razvoju. Vedite, da so nekateri tretmaji kože, ki vsebujejo vitamin A, prepovedani za nosečnice. Živila, ki so bogata z vitaminom A, vključujejo mleko in mlečne izdelke, maslo, jajca (zlasti rumenjake), svetlo zelenjavo, kot so špinača, solata, peteršilj, paradižnik ali korenje, ter oranžno in rumeno sadje (marelice, melona, mango).

NASVETI

Približno do šestega meseca je morda priporočljivo, da se s partnerjem odpravite na tečaj pred porodom, da se začnete pripravljati na rojstvo svojega otroka, še posebej, če je to vaš prvi otrok (ali če je bil vaš prvi otrok rojen pred leti!). Spoznali boste porod in tehnike lajšanja bolečin, dihanja in sproščanja. Na sporedu je lahko tudi obisk porodne sobe, vaje za fitnes v nosečnosti, odgovori na vaša vprašanja o dojenju in še marsikaj res koristnega. Predporodni tečaji so idealna priložnost za spoznavanje tudi drugih mamic ali parov. S kom je bolje deliti svoje izkušnje?

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?