MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

12. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Bližate se koncu prvega trimesečja. Čestitamo! Preberite več o tem tednu.

2 preberi Jul 22, 2022

RAZVOJ OTROKA

Ko se vaše prvo trimesečje bliža koncu, lahko zdaj vidite obraz svojega otroka. In odkrito povedano, kako čudovit obraz je! Njegov kostni mozeg proizvaja lastne krvne celice, toda jetra in vranica (ki tvorita rdeče krvne celice) bosta tvorila večino krvnih celic do tik pred rojstvom. Po rojstvu bo to ekskluzivno vlogo nadaljeval vse življenje vašega otroka. Če je vaš otrok fantek, je njegov penis že viden na ultrazvoku. Če želite počakati, da se on ali ona rodi, da boste vedeli, ali imate sina ali hčer, o tem obvestite vse okoli svoje zdravstvene ekipe, da ne bodo pokvarili presenečenja.

12-teden

TVOJE TELO

Dobra novica – konec prvega trimesečja je, ko večina bodočih mamic poroča, da slabost izgine čez noč. Druga odlična novica – če ste bili nestrpni, da bi občutili premikanje otroka, se to običajno začne okoli 4. meseca vaše nosečnosti. Ne skrbite, če se to ne zgodi takoj, še posebej, če ste prvič mama. Morda preprosto ne veste, kakšen je občutek. Ne gre za ogromen občutek, ki pretresa zemljo, bolj kot nežno, v tebi zamahnejo krila metulja. Ko to začutiš, si lahko podrgneš trebuh in se takoj pozdraviš! 

PREHRANA

Lačni? Medtem ko v prvem trimesečju niste potrebovali več kalorij kot pred nosečnostjo, boste v drugem trimesečju kmalu potrebovali približno 340 dodatnih kalorij, da boste podprli rastočega otroka. Pridobivanje teh dodatnih kalorij z uživanjem hranljivih obrokov in prigrizkov iz petih skupin živil (sadje, zelenjava, žita, mlečni izdelki in meso/ribe/beljakovinska hrana) bo pomagalo vašemu otroku zdravo rasti in se razvijati – tako v maternici kot v poznejšem življenju. Kako pa je videti to število dodatnih kalorij v zdravi hrani? Približno 340 kalorij lahko zagotovi 1 porcija polnozrnatega kruha, ki ga prelijemo s 60 g puranjih prsi, 1 čajno žličko majoneze, nekaj zelenja in rezino paradižnika. Za pitje dodajte majhen košček sadja in ½ kozarca mleka. Ta zdrav 'mini obrok' vsebuje približno 340 kalorij.

NASVETI

Veliko žensk se sprašuje, kaj se lahko zgodi, če zbolijo med nosečnostjo. Prehlad ali želodčna motnja običajno ne vplivata na nerojenega otroka. Pomembno je le, da o morebitni bolezni obvestite svojega ginekologa, saj bo natančno vedel, katero zdravljenje in katero zdravilo bo bodoči mamici pomagalo, ne da bi poškodovali otroka. Ne poskušajte sami izbrati zdravila.  

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?