MyFeed Personalized Content
Nosečnost
Članek
Add this post to favorites

35. teden nosečnosti: razvoj otroka in prehrana

Čez približno mesec dni boste v naročju držali ta mali snop veselja. Do takrat se v vas še vedno dogaja veliko poliranja in uglajenosti. Preberite več o tem tednu.

3 preberi Jul 26, 2022

RAZVOJ OTROKA

Pljuča vašega otroka se pripravljajo, in ne samo na tisti prvi jok po porodu! Snov, ki obdaja notranjo površino koncev njegovih bronhialnih alveolov, se povečuje, da zagotovi njihovo prožnost in prepreči njihovo zrušitev. Izmenjava med vami in posteljico se nadaljuje. To je tisto, kar pomaga vzdrževati količino amnijske tekočine, ki jo vsebuje tako imenovana amnijska vrečka. Ko je prihod vašega malčka neizbežen, se bo včasih zlomila – vaša voda bo odtekla – vaš znak, da pokličete svojega zdravnika! 

35-teden

TVOJE TELO

Iz dneva v dan boste morda dihali bolj svobodno in opazili, da se, če ste imeli prebavne motnje, zdi, da se izboljšuje. Kaj se dogaja? Preprosto je: vaš dojenček počne, kar mora storiti. Pametno dekle, premaknil se je z glavo navzdol v vašo medenico, s čimer je vašim pljučem in želodcu dal malo več prostora. V zadnjih nekaj tednih nosečnosti boste morda imeli občutek, da se vaše telo začenja pripravljati na rojstvo vaše male ljubezni.

PREHRANA

Čeprav živila iz vseh skupin živil (mesna ali beljakovinska živila, sadje, zelenjava, mlečni izdelki, žita) zagotavljajo vam in vašemu otroku potrebna hranila in kalorije, obstaja še ena skupina živil, ki si zasluži posebno pozornost: skupina maščob. Da; v prehrani je potrebno nekaj maščob, zlasti omega-3 maščob. Obstaja razlog, da se nekatere vrste omega-3 imenujejo "esencialne maščobne kisline", ker so esencialne. Naše telo jih ne more sintetizirati. Morda ste že slišali za ALA (alfa-linolno kislino) kot esencialno maščobo, ki jo najdemo v rastlinskih živilih. kot so oreščki in semena. Druga vrsta omega-3 je DHA (dokozaheksaenojska kislina), ki jo najdemo predvsem v ribah. Sodelujejo v strukturi celičnih membran in zlasti v možganih. Sodelujejo pri uravnavanju pretoka informacij med celicami, zlasti nevronov, so nujni za normalno delovanje imunskega sistema. Te čarobne omega-3 maščobne kisline boste skupaj našli v lanenem in oljnem olju, orehih in orehovem olju, pšeničnih kalčkih in mastnih ribah, kot je losos. Ko jeste to hrano, se zdrave maščobne kisline prenašajo na vašega otroka, kar koristi obema. 

NASVETI

Ko se njihova nosečnost izteka, se nekatere ženske sprašujejo, ali bodo sploh lahko dojile. Vedite, da je dojenje otroka najbolj naravna stvar na svetu. Vaš mali dragi že natančno ve, kaj storiti, saj je že v maternici vadil sesanje. In če imate kdaj težave z dojenjem, je na voljo veliko pomoči. Poleg tega je materino mleko najboljše, kar lahko daste svojemu otroku, pravi čudež narave. Še več, vaše mleko se samodejno prilagodi potrebam vašega otroka. Na začetku obroka je mleko redko in vodeno, da poteši otrokovo žejo. Nato postane gostejše  in bogatejše, da zadovolji otrokov apetit. Če vaš otrok razvije večji apetit, se bo vaše telo hitro prilagodilo in proizvedlo več mleka. Neverjetno!

Pridružite se klubu Nestlé Baby Club

MVP Logo
 • campaigns-nestle-baby

  PRESENEČENJA

  Bodite na tekočem z novicami in uživajte v presenečenjih, ki so pripravljena za vas.

 • pregnancy-tools-baby

  UPORABNA ORODJA

  Bodite na tekočem z vsem, kar morate storiti, z uporabo naših uporabnih aplikacij.

 • experts-advice-for-baby-care

  NASVET STROKOVNJAKOV

  Na vsaki stopnji imate na voljo članke in mnenja strokovnjakov.

 • feeding-guidance

  PREHRANA ZA DOJENČKE

  Izvedite vse o dojenčkovi prehrani v prvih 1000 dneh življenja.

Search icon

Še vedno niste našli, kar iščete?